Grapini se implica in cazul familiei Bodnariu, dar se pierde in traducere

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
10Comentarii
Grapini se implica in cazul familiei Bodnariu, dar se pierde in traducere

Europarlamentarul Maria Grapini, copreședinte al Partidului Puterii Umaniste – Social Liberal, a transmis o scrisoare primului-ministru al Norvegiei, prin care solicită rezolvarea cazului familiei Bodnariu. Însă dacă în scrisoarea transmisă oficialului norvegian cele două fete ale familiei sunt menționate ca fiind “children” (copii), în scrisoarea în limba română transmisă presei, ele se transformă în băieți. Iar aceasta nu este singura greșeală pe care europarlamentarul o face.

Marius și Ruth Bodnariu sunt o familie ce locuiește în Norvegia de 10 ani. Familia are cinci copii: Juditte Eliana (9 ani), Naomi Daniela (7 ani), Matthew Samuel (5 ani), John Daniel (2 ani) și Levi Ezekiel (3 luni). Europarlamentarul îi cere primului ministru să ia măsurile necesare pentru ca Protecția copilului din Norvegia să înapoieze copiii familiei Bodnariu.

„Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European, reprezentând România, în legătură cu o petiție pe care am primit-o la cabinetul meu privind cazul Familiei Bodnariu. Familia Bodnariu, compusă din Marius – cetățean român, Ruth Bodnariu – cetățean norvegian și cei 5 copii (dintre care cel mai mic având doar 3 luni), locuiesc în Norvegia de 10 ani și au depus toate eforturile pentru a și întemeia o familie. Pe 16 noiembrie 2015, Protecția Copilului din Norvegia a ridicat băieții cei mari ai familiei Bodnariu (băieți care sunt, de fapt, fete – n.r.) din fața școlii, fără știrea părinților. Ulterior, au luat și ceilalți doi băieți din casa părinților cu forța. Pe 17 noiembrie, fără niciun ordin judecătoresc sau alte documente, Protecția copilului din Norvegia a luat și bebelușul de numai 3 luni pe motiv ca mama ar fi reprezentat un pericol pentru acesta. Pe 18 Noiembrie, aceștia au notificat familia Bodnariu despre separarea celor 5 copii în două familii diferite și despre faptul că aceștia au început să se obișnuiască cu noul lor stil de viață. Din documentele care mi-au fost puse la dispoziție am putut observa faptul ca Marius și Ruth au construit o familie normală conform moravurilor creștine. În plus, acești părinți își iubesc copiii și suferă acum din cauza separării. Acest caz a înspăimântat media si ONG-urile care sprijină drepturile copilului. Vă rog respectuos și vă mulțumesc în avans, doamna prim ministru, să luați măsurile necesare pentru ca Protecția copilului din Norvegia să înapoieze copiii familiei Bodnariu”.

Greșelile nu lipsesc nici din varianta trimisă oficialului norvegian, cea scrisă în limba engleză. Încercarea de a explica câte eforturi au depus cei doi soți pentru a întemeia o familie în Norvegia eșuează, iar europarlamentarul transmite exact opusul: “Marius and Ruth moved to Norway approximately 10 years ago and have hardly tried to build a family”. Astfel propoziția nu se traduce precum este menționat în varianta în limba română a scrisorii, unde apare și un dezacord, “Familia Bodnariu, compusă din Marius – cetățean român, Ruth Bodnariu – cetățean norvegian și cei 5 copii (dintre care cel mai mic având doar 3 luni), locuiesc în Norvegia de 10 ani și au depus toate eforturile pentru a și întemeia o familie”. Propoziția redactată de către Maria Grapini în limba engleză, ce conține sintagma “have hardly tried“, se traduce: “Marius și Ruth s-au mutat în Norvegia în urmă cu aproximativ 10 ani și abia au încercat (sau au depus eforturi minime) să își întemeieze o familie.”

Europarlamentarul român consideră că „este inadmisibil să existe atâta cruzime în modul de acțiune al unui stat în viața unor copii, care pot rămâne cu sechele pe viață”.

Pe cuprinsul țării, inclusiv la Timișoara, au avut loc mai multe acțiuni de protest prin care manifestanții cereau înapoierea celor cinci copii familiei. Grapini și-a exprimat regretul față de intervenția târzie a oficialilor români și consideră că obligația constituțională este de a apăra drepturile românilor, oriunde s-ar afla.

Alte articole pe aceeași temă:

Protest la Timisoara: Sute de oameni solidari cu sotii Bodnariu, ai caror copii au fost luati de statul norvegian

 10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor