Protest la Timisoara: Sute de oameni solidari cu sotii Bodnariu, ai caror copii au fost luati de statul norvegian

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
91Comentarii
Protest la Timisoara: Sute de oameni solidari cu sotii Bodnariu, ai caror copii au fost luati de statul norvegian
© TION: Protest la Timisoara: Sute de oameni solidari cu sotii Bodnariu, ai caror copii au fost luati de statul norvegian
Sute de timișoreni au ieșit să protesteze în fața Prefecturii Timiș, sâmbătă, 9 ianuarie. Conform organizatorilor, Alianța Familiilor din România, cu sprijinul Comunităților Creștine din Timișoara, protestul a fost unul de solidaritate cu familia Bodnariu. Participarea a fost una numeroasă, în ciuda condițiilor de afară, din când în când picăturile de ploaie punând la încercare manifestanții.

Manifestarea a fost organizată „împotriva abuzurilor Barnevernet (instituția protecției copilului din Norvegia) și în semn de solidaritate cu familia Marius și Ruth Bodnariu, familie a căror 5 copii au fost luați abuziv de către statul norvegian”. Prin acest protest, manifestanții sunt solidari cu familia Marius și Ruth Bodnariu, susținând cauza lor până la o rezolvare favorabilă.

Oamenii au vorbit, au cântat și s-au rugat. La manifestare au fost prezenți și oameni politici, care susțin cauza, printre ei senatorul Ioan Iovescu și deputatul Horia Cristian. Prefectul județului Timiș Mircea Băcală a vorbit și el în fața oamenilor prezenți la protest, declarându-și solidaritatea cu demersul manifestanților.

„Am coborât în mijlocul manifestanților pentru a dovedi că suntem solidari cu această situație. Am asigurat cetățenii prezenți că statul român, prin Guvernul României, este în legătură directă, prin diferite căi de comunicare, pentru a identifica o soluție favorabilă acestei familii, pentru ca membrii acesteia să se reunească”, a spus Mircea Băcală.

Manifestanții au venit cu pancarte prin care cereau reunirea familiei Bodnariu: „România trezește-te! Barnevernet ne-au furat copiii!”, „SOS Vrem copiii înapoi” și multe mesaje în limba engleză.

„Sunt aici ca să apăr onoarea lui Dumnezeu și să pledez în favoarea conceptului biblic iudeo-creștin despre familie și educația copiilor. Sunt aici să fiu solidar cu familia Bodnariu, să solidarizez cu toți cei din Timișoara care sunt aici, cu toți protestatarii din orașele României, țările europene și întreaga lume, sunt aici să cer statului norvegian să restituie familiei Bodnariu cei cinci copii sechestrați abuziv”, a spus pastorul Ticu Leontescu de la biserica Philadelphia din Timișoara.

foto int

Marius și Ruth Bodnariu sunt o familie mixtă româno-norvegiană ce locuiește în Norvegia de 10 ani. Familia are cinci copii: Juditte Eliana (9 ani), Naomi Daniela (7 ani), Matthew Samuel (5 ani), John Daniel (2 ani) și Levi Ezekiel (3 luni). Marius este licențiat în Ingineria Sistemelor și Informatică Aplicată la Universitatea Politehnică București, cu experiență la Romanian Air Traffic Services Administration (ROMATSA), angajat al primăriei Redal, Naustdal, iar Ruth este asistentă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din orașul Forde.

În data de 16 noiembrie 2015, statul norvegian, prin instituția de protecție a copilului, Barnevernet, le-a confiscat copiii si i-a dat în plasament în trei familii diferite. Procedura de confiscare a copiilor familiei a fost declanșată în urma unui denunț telefonic a directoarei școlii din orașul Vevring, unde fetițele Eliana și Naomi sunt eleve. În denunț, conform unor surse, directoarea școlii își exprimă îngrijorarea privind educația religioasă pe care fetițele o primesc acasă, faptul că ar putea fi disciplinate, menționând că părinții și bunica sunt creștini radicali prin faptul că fetițele sunt învățate „că Dumnezeu pedepsește păcatul” și că acest fapt ar crea un handicap copiilor. Alte surse spun că motivul pentru care copiii ar fi fost luați de lângă părinți este „disciplinarea fizică” aplicată de aceștia celor mici, iar părinții ar fi recunoscut că i-ar mai fi tras de urechi. În urma acestui denunț, fără a notifica familia în prealabil, în data de 16 noiembrie, Barnevernet Naustdal a mers la școală și le-a luat în custodie pe cele două fete, după care, împreună cu poliția, a mers acasă la familia Marius și Ruth Bodnariu, de unde a luat în custodie și pe cei doi băieți, Matei și Ioan. Mama a fost arestată și dusă la sediul poliției locale, aceeași procedură de arestare aplicându-se și tatălui, care era la serviciu. După câteva ore de interogatoriu, în lipsa unui avocat, Marius și Ruth Bodnariu au fost eliberați împreună cu bebelușul de 3 luni, nefiind considerați periculoși și li s-a comunicat faptul că în următoarea zi li se va explica despre ce este vorba.

În 17 noiembrie, Barnevernet ia în custodie și bebelușul Ezekiel. În urma deciziei unei comisii locale de audiere, se stabilește că bebelușul poate fi văzut doar de două ori pe săptămână, că cei doi băieți pot fi văzuți doar de mamă o dată pe săptămână, iar că cele două fete mari nu pot fi văzute deloc de către părinți. La acest moment, copiii sunt ținuți în trei familii surogat, iar în data de 15 decembrie 2015, în urma unei întâlniri cu Barnevernet, părinților li s-a comunicat că autoritatea de protecție a copilului vrea să îi cunoască mai bine și să-i consilieze abia în luna februarie 2016, dar că în același timp demarează procedura de adopție pentru toți cei 5 copii ai familie.


„Până la această oră nu sunt clare și explicabile câteva aspecte privind toată procedura de confiscare a celor 5 copii: forța extremă și abuzivă a Barnevernet; lipsa unor evidențe de abuz fizic sau psihic; mama nu-și poate alăpta bebelușul decât de două ori pe săptămână; presiuni asupra mamei (Ruth) să declare că tatăl (Marius) este abuziv cu ea și astfel își va primi copiii; amenințări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-și mai vadă copiii niciodată. Astfel de metode și atitudini ne determină să acuzăm Barnevernet, implicit statul norvegian de lipsă de transparență, de amenințări și intimidări asupra familiei, asupra avocaților care se implică în aceste cazuri (unii dintre ei rămânând fără licență), de tentative de mușamalizare”, au transmis cei e la Alianța Familiilor din România. Prin acest protest aducem în fața opiniei publice abuzurile care se petrec în Norvegia, țară considerată model de civilizație. Cazul de față nu este singular, Norvegia având mai multe conflicte diplomatice de aceeași natură cu Lituania, Polonia, Slovenia, Turcia, Brazilia, India, Rusia, Cehia”, spun cei de la Alianța Familiilor din România.

La protest s-au strâns semnături pentru un memoriu care va fi trimis la Ambasada Norvegiei. Dacă situația nu se va rezolva, organizatorii protestului au spus că se vor mai organiza acțiuni de acest gen. De altfel, o delegație a parlamentarilor români va pleca în Norvegia pentru a încerca o rezolvare a situației.

Alte articole pe aceeași temă:

Protest la Prefectura Timis in semn de solidaritate cu sotii Bodnariu, ai caror copii au fost luati de statul norvegian

 91Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor