Maraton eco la Timisoara: a fost creat un robot si un program electronic pentru stimularea pedalarii

De Marcel Hoster
3Comentarii
Maraton eco la Timisoara: a fost creat un robot si un program electronic pentru stimularea pedalarii
Timişoara a fost unul dintre cele 120 de oraşe din întreaga lume care a participat la Climathon, un maraton de 24 de ore, menit să descopere cele mai bune mijloace de protecţie a mediului. La final, rezultatele au fost crearea lui Rover, un robot dotat cu numeroşi senzori, şi a unui program software care va ajuta la stimularea utilizării bicicletelor pentru deplasare.

Specialiştii în diferite domenii s-au întâlnit pentru a doua ediţie a Climathon, un eveniment organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener al Programului Climate KIC în România pentru perioada 2014-2020, împreună cu Asociația Banat IT. A fost un maraton de 24 ore, desfășurat concomitent în peste 120 de orașe ale lumii. Tema întâlnirii eco a fost una interesantă și de mare actualitate „Evaluarea și abordarea amprentei climatice: de la scară individuală la cea urbană”.

În urma sesiunilor de brainstorming au rezultat două idei care au fost prezentate în fața juriului. Rover, primul proiect, este un robot controlat care deține mai mulți senzori și care poate colecta date din zone cu acces limitat. Acesta poate fi un ajutor pentru persoanele aflate în dificultate sau în caz de incendiu, poate alarma autoritățile competente, poate semnala zone cu emisii periculoase sau care nu sunt propice pentru sănătate. Cel de al doilea proiect, Padel, este o aplicație care va conduce la creșterea folosirii bicicletelor în detrimentul mașinilor, mai ales în zonele aglomerate din oraș. Sistemul poate folosi monede virtuale care în timp se pot transforma în monede reale prin aplicarea de reduceri la unele magazine, etc. Cele două echipe care au gândit aceste idei au fost recompensate prin acordarea de premii: un sistem de măsurare a calității aerului, brățări fitness. De asemenea, au obţinut vouchere pentru promovare și pentru achiziționarea de materii prime necesare construirii echipamentelor.

Programul Climate KIC este cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa, concentrat asupra schimbărilor climatice, format din companii dinamice, instituții academice de renume și sectorul public. Climate KIC este una dintre Comunitătile Cunoașterii și Inovării (KIC), creată în 2010 de către Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene a cărui misiune este de a crea creștere durabilă.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor