Mai putine ore de religie in scolile din Timis

De Valentin Rusu
6Comentarii
Mai putine ore de religie in scolile din Timis
© TION - Mai putine ore de religie in scolile din Timis
Ora de religie a devenit un subiect fierbinte în aceste zile. Până la sfârşitul săptămânii trecute, prin şcoli au circulat formulare prin care părinţii cereau ca odraslele lor să facă această oră. Şi totuşi, termenul s-a prelungit, nedefinit, pentru ca toţi părinţii să aibă posibilitatea de a-şi exprima opţiunea…


Până în momentul de faţă, în Timiş, 87 la sută dintre părinţi au făcut această cerere. Practic, 87 la sută dintre copii au cerut, prin semnătura părinţilor, să participe la ora de religie.

Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş spun că au transmis o situaţie la Bucureşti, dar… timp mai este. Legea trebuie modificată de parlament şi s-ar putea ca legiuitorii de la Bucureşti să ceară… o nouă situaţie. Practic, în această problemă s-au ridicat o mulţime de semne de întrebare, la care cei care fac legile încă nu au un răspuns.

„Noi am transmis deja la minister centralizarea în judeţul nostru, este undeva la 87 la sută. Se poate întâmpla ca şi de la unităţile de învăţământ să nu fi ajuns toate solicitările. Nu ştim cu ce va veni legiuitorul, s-ar putea să se mai modifice”, a declarat inspectorul şcolar judeţean de Timiş Aura Danielescu.

În urma reorganizării, care se va realiza după centralizarea acestor cereri, s-ar putea pierde, în judeţul Timiş, 19 norme întregi de religie. Asta nu înseamnă neapărat că 19 profesori îşi vor pierde posturile. Mulţi profesori care predau religie sunt profesori de istorie ori alte discipline. Sunt dascăli care au două ore de religie şi restul de istorie, ori alte discipline, iar mulţi dintre cei care predau religie sunt suplinitori.

Practic, în județul Timiş nu se pune problema ca neapărat profesorii titulari să-şi piardă posturile.

„După o privire de ansamblu am ajuns la concluzia că la religie, ortodoxă, se vor pierde 19 norme, pe Timiş. Sunt mulţi suplinitori, nu înseamnă că vor fi afectaţi neapărat titularii. Sunt afectate ca şi ore, nu ca şi norme întregi. Se pierd norme la toate cultele, nu numai la cultul ortodox”, a precizat Aura Danielescu.

Cererile care se fac acum vor intra în vigoare, după centralizare, în anul şcolar 2015-2016. Dar, urmează să vedem cum vor fi implementate aceste schimbări.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor