Locuitorii din Timis nu sunt interesati de asigurarea obligatorie a locuintelor

De Marcel Hoster
7Comentarii
Locuitorii din Timis nu sunt interesati de asigurarea obligatorie a locuintelor
Locuitorii din Timiş nu se arată interesaţi aproape deloc de asigurările obligatorii pentru locuinţe. RCA-ul caselor există doar pentru mai puţin de o treime din imobilele cu destinaţie de locuinţe din Timiş, iar procentele sunt în scădere.

Indecizia autorităţilor locale şi legislaţia destul de lejeră au făcut ca numărul locuinţelor care beneficiază de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor să fie extrem de scăzut. Mai mult, o parte dintre cei care o aveau au şi renunţat deja la ea.

Organizaţia care se ocupă de managementul acestor poliţe a anunţat că numărul asigurărilor obligatorii a locuinţelor (PAD) a scăzut cu 2,29 % ajungând, la 31 mai 2017, la 1.667.445, faţă de 31 mai a anului 2016, în care doar 1.706.628 de poliţe PAD erau active, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), transmite societatea care emite acest tip de asigurări.

Nici Timişul nu stă mai bine. Conform datelor oficiale, gradul de cuprindere a locuinţelor în acest sistem de asigurare era de 29,71%, la 31 mai. La începutul anului gradul de acoperire era mai mare, la nivelul de 30,213%. La finalul lui mai erau 86.570 de poliţie active, surprinzător, aceasta plasează Timişul în topul naţional. Cât de utilă e o asemenea poliţă… doar fenomenele meteorologice sau cutremurele o vor stabili, cert este că de la introducerea acestor poliţe doar 53.955 de lei au fost plătiţi ca şi despăgubiri în Timiş.

Conform legii, fiecare locuinţă ar fi trebuit să deţină o asemenea asigurare. Practic, oamenii nu se înghesuie să semneze o asemenea poliţă, mare parte dintre aceştia nici măcar nu cunosc această obligaţie, iar alţii o consideră total inutilă şi refuză să plătească banii pentru o astfel de poliţă, arată datele deținute de organizație.

În acest moment, în sistemul obligatoriu de asigurare a locuinţelor există două valori de asigurare, o poliţă de 10 euro care oferă despăgubiri de 10.000 de euro, pentru locuinţe realizate din materiale de calitate mai slabă, respectiv o poliţă de 20 de euro care oferă o acoperire a pagubelor de până la 20.000 de euro, pentru locuinţele realizate din materiale de o calitate superioară. Acest tip de asigurare obligatorie a fost introdus în urmă cu câţiva ani şi funcţionează pe un principiu asemănător asigurării de tip RCA. Lipsa unor măsuri de penalizare pentru cei care nu îşi fac asigurarea obligatorie prin lege a limitat mult succesul acestui sistem de asigurare a locuinţelor.

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor