Locuinte de inchiriat in 2018: Preturi in crestere moderata

Locuinte de inchiriat in 2018: Preturi in crestere moderata
© foto: Media-Max
Pe parcursul anului trecut, tendința de creștere a chiriilor percepute pentru locuințe noi și vechi din Timișoara a continuat. De pildă, media valorii de închiriere a unui apartament cu două camere a ajuns la 280 de euro pe lună, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.

În 2018, nivelul chiriilor percepute de către proprietarii de locuințe din Timișoara va crește în continuare, însă ritmul va fi unul moderat, mai scăzut față de cel înregistrat anul trecut. În 2017, cererea de spațiu locativ de închiriat a crescut, aspect care, coroborat cu aprecierea prețului de vânzare al locuințelor, a condus la o creștere semnificativă a chiriilor până la finele anului trecut. Spre exemplu, media valorii de închiriere a unui apartament cu două camere a ajuns la 280 de euro pe lună.

„Locul fruntaș pe lista solicitărilor îl ocupă apartamentele cu două camere. Acestea oferă un spațiu locativ convenabil atât pentru o singură persoană, caz în care chiriașul preferă, prin ușoara mărire a bugetului, să renunțe la închirierea unei garsoniere, cât și pentru două sau chiar trei persoane – colegi,prieteni,cuplu,familie. Garsonierele și apartamentele cu o cameră se bucură în primul rând de atenția studenților, ocupând locul secund în topul închirierilor. Cele mai puține oferte se regăsesc în segmentul de case sau vile cu mai multe camere și dotări de lux, acestea adresându-se unei plaje mai restrânse de clienți”, explică Ovidiu Lazărescu, broker în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.

Întrucât Timișoara este un centru universitar ce domină, din acest punct de vedere, partea de vest a țării, afluxul de studenți are un impact notabil, semnificativ pe piața chiriilor. Garsonierele sunt cele mai solicitate în acest sens, studenții fiind dispuși să plătească, în medie, 180 euro chirie lunară. Impactul studenților asupra locuințelor de închiriat se observă și la celelalte tipuri de locuințe, pentru că există cazuri în care doi sau mai mulți tineri preferă să se asocieze pentru a conlocui într-un apartament cu două sau mai multe camere.

„Atât cei din județele limitrofe, cât și cetățenii străini veniți la studii în orașul de pe Bega preferă cu precădere zonele Complex, Medicină, precum și alte areale aflate în imediata apropiere a universităților. O altă pondere importantă pe piața chiriilor o ocupă persoanele venite în Timișoara în căutarea unui loc de muncă, foarte apreciați de proprietari fiind chiriașii care lucrează în domeniul informaticii”, declară Ovidiu Lăzărescu, broker în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.

Locuințele de închiriat, oportunitate de investiții

În acest moment, cererea pentru închiriere este mai mare decât oferta, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate. Locuințele amenajate, complet mobilate și utilate, cu prețul poziționat corect în raport cu valoarea pe piață, sunt cele mai căutate. O asemenea proprietate propusă spre închiriere nu stă mai mult de două sau trei zile pe piață, potrivit statisticilor companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.

De altfel, apartamentele destinate închirierii reprezintă o oportunitate de investiții tot mai căutată în Timișoara, oraș în care profitabilitatea pentru acest gen de investiție se situează în jurul procentului de 5% pe an.

(915516)
Regulament de plasare a anunturilor