Liceul Nikolaus Lenau intra in sfarsit in reabilitare

De A. Strugariu
Reactualizat la:
2Comentarii
Liceul Nikolaus Lenau intra in sfarsit in reabilitare
Liceul Nikolaus Lenau intra in sfarsit in reabilitare
Clădirea de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 2 din Timişoara în care funcţionează Liceul „Nikolaus Lenau”, înconjurată de luni bune de schele pentru ca trecătorii să nu fie răniţi de bucăţile de tencuială care se desprind de pe imobil, intră în sfârşit în reabilitare. Este vorba despre partea exterioară, care va fi refăcută cu sprijin german, urmând ca autorităţile locale să ramburseze ulterior banii.

Imobilul în care funcţionează Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” va fi refăcut prin Programul de reabilitare a clădirilor monumente istorice din Timişoara care se derulează cu sprijin financiar din partea KfW, Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei. În cazul Lenau este vorba despre o sumă de 700.000 de euro, fonduri KfW, bani care trebuie să fie rambursaţi în timp de autorităţile locale. Timişoara beneficiază, printr-un acord încheiat în 2008 între Guvernul Germaniei şi Guvernul României, de un împrumut de 3 milioane de euro având o scadenţă de 30 de ani, cu 10 ani perioadă de graţie şi 2% dobândă, plus o contribuţie financiară de 2 milioane de euro, bani nerambursabili, un grant. Vor fi reabilitate atât clădiri deținute de persoane private, cât și clădiri considerate a fi de utilitate publică.

În cadrul programului a fost stabilită o listă de 150 de clădiri din cartierele Cetate, Iosefin şi Fabric ce vor avea prioritate la reabilitare. Autorităţile locale au adunat până acum 31 de solicitări de la proprietarii de clădiri istorice dornici să intre în acest program, cereri care urmează să fi analizate de experţii germani. La solicitarea proprietarilor, municipalitatea va utiliza fondurile de care dispune prin acest program pentru lucrări de reabilitare a clădirilor monumente istorice şi va recupera sumele avansate într-o perioadă de 10 ani, în funcție și de veniturile deținătorilor imobilelor proprietate privată.

Primăria Timişoara, în calitate de beneficiar, a emis, la începutul acestei săptămâni, ordinul de începere a lucrărilor la clădirea Liceului „Nikolaus Lenau”. „Astăzi (n.r. – miercuri) suntem în măsură să anunţăm începerea lucrărilor de reabilitare a unei clădiri istorice importante, care găzduieşte o instituţie foarte importantă precum Liceul Lenau. (…) S-a efectuat licitaţia pentru contractarea executantului acestei lucrări sub controlul firmei de consultanţă contractate de KfW, noi suntem beneficiarii lucrării. Valoarea licitată este de 700.000 de euro”, a explicat primarul Nicolae Robu. Următoarele imobile care vor fi reabilitate prin acelaşi program sunt cele în care funcţionează Colegiul Naţional C.D. Loga şi Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon”.

În principal vor avea loc lucrări la faţade şi acoperiş la Lenau. Va fi reparat acoperişul clădirii de pe strada Gheorghe Lazăr (şarpantă, ţigle), vor fi refăcute faţadele (tencuială şi zugrăveli, reabilitarea ornamentelor etc.), vor avea loc lucrări la burlane, jgheaburi şi partea de tâmplărie (ferestre, porţi etc.).

„Din câte am înţeles sunt prevăzute şi reabilitarea curţilor interioare şi a acoperişului, sunt nişte intervenţii pe care noi le aşteptăm de foarte mult timp şi ne bucurăm că în sfârşit primăria a găsit o modalitate să începem aceste intervenţii. Cursurile vor fi afectate, dar sperăm să putem convieţui (…) Această clădire este primul liceu, prima şcoală superioară pe care a avut-o Timişoara”, a afirmat directoarea Liceului „Nikolaus Lenau” din Timişoara, Elena Wolf. Potrivit acesteia, în clădirea de pe strada Gheorghe Lazăr învaţă circa 800 de elevi.

Lucrările vor fi realizate de SC Paluni SRL, iar termenul de execuţie este de 8 luni, spun reprezentanţii municipalităţii.

Liceul Nikolaus Lenau va fi reabilitat cu bani de la Guvernul Germaniei

Tunel de protectie in loc de reabilitare la Liceul Lenau, dupa ranirea unei tinere2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor