Largirea la patru benzi a drumului ce trece prin Dumbravita, la un pas sa fie blocata de localnici!

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
41Comentarii
Largirea la patru benzi a drumului ce trece prin Dumbravita, la un pas sa fie blocata de localnici!
© Tion: Largirea la patru benzi a drumului ce trece prin Dumbravita
Măsura de lărgire la patru benzi a drumului care tranzitează Dumbrăvița, propusă de Consiliul Județean Timiș, nu este pe placul oamenilor care locuiesc acolo. O șosea mai mare, spun aceștia, ar aduce numai probleme în comună. Mai mult, dumbrăvițenii au cerut blocarea proiectului de lărgire până la organizarea unui referendum în localitate. Asta în condițiile în care miercuri cei de la Consiliul Județean ar trebui să supună la vot proiectul de lărgire și să aloce și o parte din fonduri.

Atmosferă tensionată, marți seară, în sala de evenimente din spatele Primăriei Dumbrăvița. Locul s-a umplut de localnici revoltați că drumul care trece prin comuna lor și leagă Timișoara de centură și autostradă ar putea fi lărgit. Dezbaterea a fost inițiată de consilierul județean Adrian Pășcuță cu numai o zi înainte ca pe ordinea de zi a CJT să fie supus la vot proiectul de lărgire a șoselei.

„Este vorba despre un subiect fierbinte care privește legătura dintre Timișoara și autostradă. După cum se cunoaște sunt mai multe variante. Mâine, (n.r. miercuri) Consiliul Județean va trebui să aloce deja bani pentru o primă variantă propusă. În comuna Dumbrăvița opiniile sunt împărțite și fiecare vrea să-și susțină propriul punct de vedere și pentru a nu exista probleme am decis să adun autoritățile locale, autoritățile județene și cetățenii din localitate în așa fel încât să nu ne trezim ulterior cu diverse impedimente, procese, blocări de drumuri și așa mai departe”, își motivează Pășcuță inițiativa.

Puțin peste 100 de localnici au participat la întâlnire, iar dezbaterea a început chiar înainte ca prima persoană să ia cuvântul. Toate discuțiile au dus însă la aceeași concluzie. Marea parte a participanților nu dorește lărgirea drumului care trece prin localitate la patru benzi, iar motivele sunt diverse.

„Am dori să nu fie prin mijlocul comunei. O dată pentru că vin foarte multe noxe care în timp vor afecta sănătatea populației, răspândirea plantelor invazive și așa mai departe. Pe de altă parte comunitatea s-ar împărți în două și cele două benzi pe sens ar îngreuna trecerea de pe o parte pe alta și asta discutam și cu vecinii noștri aici. Nici unde în lumea asta nu se mai descarcă autostrăzi prin mijlocul localităților și nu e vina Dumbrăviței că cei care au gândit descărcarea autostrăzii prin Timișoara nu au găsit un drum special sau un drum rapid și așa mai departe. Nu înțeleg de ce. Dumbrăvița este una dintre comunele cele mai frumoase periurbane. Are avantajul lacului, al pădurii, al unui peisaj deosebit și nu mi se pare normal ca un drum de patru benzi să taie localitatea în două și care să susțină tot traficul orașului înspre și dinspre centură”, susținea un bărbat la scurt timp după ce a intrat în sală.

„Și descărcarea de pe autostradă sau de pe centură se putea face pe lângă pădure unde de fapt era proiectat un drum sau cel puțin așa am înțeles. În urmă cu ani era vorba că o să fie un drum acolo. Nefăcând drumul sau nu știu au insistat să monteze acești stâlpi care stâlpi sunt așa o pădure urâtă de beton pe mijlocul drumului care ar trebui să spunem că ar fi mai departe de mijlocul drumului dar sunt prea mulți. S-a dorit să se cumpere acești stâlpi, să se monteze, să se plătească o grămadă de bani care nu își aveau rostul. Cam asta ar fi. Nu știu, oricum drumul pe lângă Pădurea Verde cu descărcare spre Modern a fost în proiect inițial. Nu știu ce s-a întâmplat”, îl completează vecinul său care s-a alăturat și el discuției.

Vârstele celor veniți să își spună părerea diferă, iar participanții sunt și proaspăt mutați în localitate, dar și persoane care locuiesc de mult timp acolo.

„Aș vrea să veniți să locuiți la mine. De la mine din casă până la actuala șosea sunt opt metri. Dacă mai iei patru și vin și stâlpii. Ce face? Se bagă troleibuzul pe la mine prin curte? Nu știu de restul variantelor dar știu de una că primăria Dumbrăvița pune la dispoziție teren pentru o bretea pe lângă pădure și nu deranjează pe nimeni. De ce trebuie să te bagi în casa omului? Știți cum fac geamurile?”, povestește un bărbat nemulțumit de modul în care se circulă acum în Dumbrăvița.

La întâlnire au participat și consilieri locali din comuna de la marginea Timișoarei. Aceștia au susținut că vor vota așa cum își doresc cetățenii, însă au ținut să își exprime și părerea personală.

„În calitate de cetățean consider că nu ar trebui extins acest drum la patru benzi. Cauzele ar fi multiple. Cred că va crește viteza reală de deplasare pe acest drum. Atâta timp cât nu avem pasaje sau pasarele pentru pietoni va fi o problema. Consider că această comună teoretic va fi ruptă în două prin construirea acestui drum. Toate acestea depind însă de proiectul drumului, încă nu cunoaștem proiectul. Cum se dorește, ce se dorește. Dacă va fi drum expres personal sigur voi fi împotriva acestui proiect. Dacă nu, rămâne de văzut de unde se dorește dezvoltarea pe patru benzi. De principiu vom vota așa cum doresc cetățenii”, susține Sorin Margău, Consilier Local din partea PNL.

Lărgirea drumului județean care taie localitatea Dumbrăvița nu este însă singura soluție pentru a lega Timișoara de centură și autostradă. Autoritățile au în vedere patru variante în total pentru a rezolva problema.

„Există această variantă cu lărgirea. O altă variantă este pe lângă liziera pădurii un drum nou, este prevăzut acolo un bulevard. O altă variantă prevede bulevardul Petre Țuțea, de pe centură până la sensul giratoriu de pe Calea Aradului. Sunt deja discuții între primarul din Dumbrăvița și primarul din Timișoara pentru că varianta aceasta prevede o înțelegere între cele două primării. O a patra variantă este o descărcare nouă de pe autostradă și un drum nou care să unească autostrada până la intersecția centurii cu Calea Aradului. Cele patru variante nu se exclud. Este posibil să luăm una, două, trei, dar important este să dăm drumul unui proiect pentru că acest drum este cel mai circulat din județul Timiș. Mii de timișoreni trec zilnic pe el. (…) În calitate de dumbrăvițean eu îmi doresc o fluidizare a traficului, îmi doresc să eliminăm poluarea. Și sigur, pe cât posibil, să excludem traficul greu din interiorul localității. Nu am spus că sunt împotriva lărgirii. Este posibil ca rezultatul dezbaterilor să ne spună că nu trebuie lărgit drumul și trebuie căutată o altă variantă dar nu știu dacă așa se va întâmpla”, explică Adrian Pășcuță.

Finalul dezbaterii a complicat situația pentru autorități. Dumbrăvițenii au cerut blocarea proiectului de lărgire a șoselei la patru benzi până la organizarea în localitate a unui referendum pe această temă.

Articole pe aceeași temă:

Esti de acord sa fie patru benzi in Dumbravita? Dezbatere publica pentru largirea drumului41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor