La Timisoara se pot inchiria biciclete din Parcul Justitiei

De A.S.
Reactualizat la:
2Comentarii
La Timisoara se pot inchiria biciclete din Parcul Justitiei
Timişorenii au, începând de marţi, un punct de închiriere a bicicletelor în centrul oraşului. Primul centru de bike-sharing „I’Velo” din Timişoara a fost deschis în Parcul Justiţiei. Nu mai puţin de 100 de biciclete noi stau la dispoziţia celor care vor să aleagă un astfel de mijloc de transport, iar copiii şi pensionarii vor beneficia de gratuitate.

Asociaţia Green Revolution şi Primăria Timişoara au lansat marţi primul centru „I’Velo” din oraş în Parcul Justiţiei, în partea dinspre Parcul Rozelor. Cele 100 de biciclete şi ghişeul centrului de închiriere ar putea fi mutate însă în următoarele zile la intrarea în Parcul Central, mai la vedere, unde să fie supravegheate de poliţiştii locali ca să nu… dispară, a precizat şeful Poliţiei Locale Timişoara, Doru Spătaru.

Proiectul „I’Velo” este cel mai mare program de bike-sharing din România, având drept scop promovarea mijloacelor de deplasare alternativă. Se doreşte introducerea graduală a bicicletei în peisajul vieţii urbane, atât pentru recreere cât şi ca mijloc de transport alternativ şi sănătos.

Programul are atât o componentă gratuită, cât şi una cu plată. Persoanele sub 16 ani şi pensionarii vor putea închiria biciclete gratuit, timp de 2 ore, pe baza carnetului de elev, respectiv a talonului de pensie şi a unui act de identitate. Pentru ceilalţi, bicicletele se vor închiria pe baza buletinului sau a cărţii de identitate, a permisului de conducere sau a paşaportului, iar tariful va fi de 3 lei pe oră sau 15 lei pe zi. Se cer astfel de acte pentru că în alte oraşe ale ţării unde există centre „I’Velo” unii dintre cei care au închirat biciclete au uitat… să le mai aducă înapoi.

Viceprimarul Adrian Orza spune că banii obţiunţi din închirierea bicicletelor vor fi folosiţi pentru extinderea programului, pentru cumpărarea unor noi vehicule şi deschidere unor noi centre de bike-sharing. Edilul a vorbit şi despre pistele pentru biciclişti şi respectul în trafic.

„La ora actuală avem 60 de kilometri de piste de biciclete şi uşor-uşor toate aceste tronsoane se vor lega între ele pentru a crea circuite pentru utilizatorii acestui mijloc de transport. Astfel de piste nu se pot face peste tot pentru că nu există peste tot suficient spaţiu, trebuie respectate nişte norme în realizarea acestor trasee, nu putem lăţi toate străzile… Dar circulaţia bicicliştilor trebuie asigurată nu doar pe aceste piste. E foarte important să existe respect în trafic. Fie că eşti şofer, pieton, biciclist, motociclist, mopedist sau scuterist trebuie să ai siguranţa că celălalt te respectă în trafic”, a adăugat Orza.

Centrul de închiriere a bicicletelor va fi deschis între orele 11.00-19.30 de luni până vineri, respectiv între 10.00 şi 19.30 sâmbătă şi duminica în lunile aprilie-mai şi septembrie-octombrie. Pe perioada verii, lunile iunie-august, programul va fi mai lung, centrul funcţionând între orele 11.00-21.30 de luni până vineri şi între 10.00-21.30 sâmbăta şi duminica.

Lansarea centrului „I’Velo” a fost urmată, bineînţeles, de un tur pe două roţi prin faţa Universităţii de Vest.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor