La robinetele timisorenilor va curge apa incalzita de soare, pe timp de vara

De Roxana Deaconescu
10Comentarii
La robinetele timisorenilor va curge apa incalzita de soare, pe timp de vara
© foto: beaverbrosinc.com
Panouri solare pe centralele de cartier la Timișoara! Deocamdată doar pe una, în Freidorf. Dacă soarele reușește să le încălzească apa timișorenilor racordați la CET Freidorf, atunci vor fi montate panouri solare și pe celelalte centrale de cartier.

Colterm face un pas înainte spre sursele alternative de încălzire, așa că implementează un proiect desfășurat cu fonduri de la bugetul de stat. Practic, pe CET Freidorf vor fi montate panouri solare care vor încălzi apa timișorenilor, pe timp de vară.

„Pe una dintre centralele de cartier o să avem panouri solare, pentru ca în timpul verii să nu mai folosim cazanele de apă fierbinte pentru producerea apei calde menajere. Noi am făcut un studiu de fezabilitate, care spune că putem să umplem tot acoperișul centralei de panouri solare pentru a asigura apa caldă pe timp de vară”, ne-a declarat Emil Șerpe, directorul societății de termoficare.

Ce înseamnă asta pentru timișoreni? Deocamdată nimic, dar pe termen lung poate fi vorba despre o scădere a tarifului la apă.

„În prima fază impactul va fi foarte mic, pentru că prețurile aprobate de ANRE nu sunt individuale pentru fiecare centrală, în ecuația prețului mare se face o medie ponderată. Pe termen lung, noi, Colterm, ne-am asumat criteriile europene de a avea, până în 2020, 20% din energia produsă din surse regenerabile. În momentul în care avem alte proiecte va scădea și prețul de facturare. Prețul va fi reflectat în costul de producție”, ne-a mai spus Emil Șerpe.

De anul viitor, cel mai probabil, timișorenii care locuiesc în Freidorf vor avea apă caldă de la soare. Dacă proiectul are succes, atunci vor fi montate panouri solare și pe alte centrale.

„Încercăm cu o centrală de cartier să vedem randamentul real, nu ce este pe hârtie. Dacă panourile solare își dovedesc randamentul, extindem proiectul la toate centralele de cartier. Noi suntem continuu în căutarea surselor alternative de încălzire. Sper că la finalul anului va fi gata proiectul”, a conchis directorul Colterm.

Colterm are șase centrale de cartier: Freidorf, Buziaș, Dragalina, Dunărea, UMT și Polonă.

De implementarea proiectului se ocupă Renewables Consulting SRL, o firmă din Timișoara care primește puțin peste jumătate de milion de lei pentru a proiecta și pentru a monta panourile solare pe centrala din Freidorf. Vorbim despre o sumă de 521.815 lei, adică puțin peste 111.000 euro. Majoritatea banilor vin de la bugetul de stat, cu cofinanțare de la Primăria Timișoara. Executantul se obligă să presteze serviciile de proiectare, să cumpere echipamente și să pună în funcțiune o instalație care să utilizeze energia regenerabilă/solară ca alternativă la combustibilii clasici la CET Freidorf.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor