La 25 de ani de cand a fost citita, Proclamatia de la Timisoara inca nu a fost complet pusa in aplicare

De Valentin Rusu
15Comentarii
La 25 de ani de cand a fost citita, Proclamatia de la Timisoara inca nu a fost complet pusa in aplicare
© TION - Liana Sebarn
Proclamaţia de la Timişoara a fost citită în 11 martie 1990 din balconul Operei. De atunci au trecut 25 de ani, iar punctele ei au rămas pentru unii doar nişte fraze care nu se pun în practică. Liana Şerban, soţia regretatului George Şerban, cel care a inițiat această proclamație, spune că efectele neaplicării a Punctului 8 se resimt chiar și în prezent.

Proclamaţia a fost citită de George Şerban de la balconul Operei Timişoara, în 11 martie 1990, cu prilejul Marii Adunări Populare, la care au participat 15.000 de oameni. În lunile de început ale anului 1990 s-a înfiinţat Societatea Timişoara şi atunci George Şerban s-a decis să scrie Proclamaţia. A venit imediat după Revoluţia din 1989, pe principiul că orice revoluţie trebuie să aibă şi un program de restructurare clar, limpede şi instituţional.

Punctele ei sunt cunoscute de mulţi, dar în ceea ce priveşte aplicarea lor… tăcere… Punctul care îşi propunea să destructureze vechiul regim este Punctul 8.

„Unele puncte sunt încă valabile şi dau exemplul Punctului 11 – descentralizarea economică şi administrativă – mult blamată în perioada lansării Proclamaţiei de către manipulatorii care spuneau că Timişoara vrea să se rupă de ţară. Acest Punct 11 este, din 1990 încoace, în programul fiecărui guvern – fiecare guvern clamează descentralizarea administrativă. Atenţionarea din Punctul 9 s-a dovedit, din păcate, a fi un semnal de alarmă transmis în zadar – se vorbea despre pericolul inflaţiei prin mărirea nejustificată a salariilor în perioada electorală, pentru captarea votanţilor. Inflaţie care o dată pornită e foarte greu de a fi oprită. Efectele au fost devastatoare, mai ales prin anii 1991 – 1992. În ceea ce priveşte mult discutatul Punct 8, Proclamaţia dorea destructurarea sistemului comunist (aceasta însemnând de fapt adevărata revoluţie şi nu cosmetizarea comunismului). Prin aplicarea Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara s-ar fi destructurat reţelele oculte, nomenclaturiştii – securişti. Efectele neaplicării Punctului 8 le resimţim şi acum – structurile au rămas, personajele s-au schimbat”, spune Liana Şerban, soţia regretatului George Şerban.

Tot în Proclamaţie apare scris că nu se urmăreşte copierea cu totul a sistemului capitalist, care îşi are neajunsurile sale, ci evitarea introducerii unor forme fără fond care nu vor avea efecte benefice în România. Dar, la momentul actual, ţara noastră e plină de forme… fără fond…15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor