Klaus Iohannis, invitat la Timisoara, la inaugurarea Monumentului pentru deportatii in fosta URSS

De S.P.D.
Klaus Iohannis, invitat la Timisoara, la inaugurarea Monumentului pentru deportatii in fosta URSS
© TION - Klaus Iohannis, invitat la Timisoara, la inaugurarea Monumentului pentru deportatii in fosta URSS
Peste 20 de ani i-au trebuit Asociaţiei Foştilor Deportaţi în URSS să economisească din contribuţiile membrilor săi pentru a le putea ridica un monument memorial la Timişoara. La inaugurarea obeliscului din marmură gri a fost invitat și Președintele României, Klaus Iohannis. Evenimentul va avea loc duminică, 8 martie 2015, în curtea casei „Adam Müller-Guttenbrunn” (str. Gh. Lazăr 10-12) în cadrul unor manifestări de amploare de comemorare a celor 70 de ani de la începutul deportării germanilor din România la muncă silnică în lagărele sovietic.

Asociaţia Foştilor Deportaţi în URSS comemorează duminică, 8 martie, 70 de ani de la deportarea germanilor din România la muncă silnică în fosta Uniune Sovietică. La Timişoara are loc o manifestare de amploare cu liturghie episcopală şi dezvelirea primului monument memorial din oraş pentru una dintre cele mai negre file din istoria etnicilor germani din România.

Liturghia comemorativă o va celebra excelenţa Sa Episcopul Diecezei romano-catolice de Timişoara Martin Roos de la ora 100 în domul din Piaţa Unirii. Corul şi orchestra domului catolic, alături de soliştii Daniela Ciucur, Daniel Zah şi Lucian Oniţă, sub bagheta capelmaestrului prof. dr. Walter Kindl şi a concertmaestrului dr. Ioan Fernbach, vor fi interpretate compoziţii de Franz Schubert şi Wolfgang Amadeus Mozart..

Alocuţiunile şi discursul festiv, rostit de preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi în URSS Ignaz Bernhard Fischer, vor avea loc după liturghie în sala festivă a casei „Adam Müller-Guttenbrunn“. Invitaţi sunt Preşedintele României Klaus Iohannis, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Christiane Gertrud Cosmatu, prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu. Oaspeţii de onoare vor fi împuternicitul guvernului federal german pentru problemele imigranţilor de origine germană și minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germania, Hartmut Koschyk, ambasadorul RFG la Bucureşti, Werner Hans Lauk, consulul german din Timişoara, Rolf Maruhn, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Dr. Paul-Jürgen Porr, preşedintele de onoare al FDGR, Dr. Paul Philippi, şi deputatul FDGR Ovidiu Ganţ.

Memorialul pentru foştii deportaţi în URSS va fi dezvelit în curtea casei Adam Müller-Gutterbrunn pe strada Gheroghe-Lazăr şi sfinţit de către episcopul romano-catolic Martin Roos. Monumentul a fost realizat din marmură la Rusca Montană din banii economisiţi ai asociaţiei foştilor deportaţi, declară preşedintele acesteia Ignaz Bernhard Fischer. Pentru soclu, Asociaţia Şvabilor emigraţi din Banat în Germania a donat 1.000 de euro. Forumul Germanilor din Banat a susţinut proiectul din punct de vedere organizatoric.

„Ne bucurăm foarte mult de buna colaborare cu episcopia romano-catolică şi sperăm ca pe viitor să mai avem parte de multe proiecte comune” a spus preşedintele FDGB, Ioan Fernbach.

Peste 70.000 de etnici germani au fost deportaţi în anul 1945 în lagărele de muncă sovietice pentru a depune aşa-numită “muncă reparatorie pentru daunele de război provocate de armata nazistă”.

Ultimii deportaţi s-au reîntors acasă abia la sfârşit de decembrie 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru „reconstrucţia” statului sovietic. Azi cei mai tineri dintre ei au trecut de vârsta de 85 de ani, numărul lor total în România fiind de aproximativ 1.000 de persoane, subliniază organizatorii evenimentului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !