Interventie in premiera nationala la Timisoara. Pacienta: Acum deja pot sa alerg

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Interventie in premiera nationala la Timisoara. Pacienta: Acum deja pot sa alerg
© Foto: Tion
La Spitalul Județean Timișoara a avut loc o intervenție în premieră națională. Fără anestezie și fără dureri, o pacientă cu varice a plecat acasă după intervenția care a durat cât o pauză de prânz. Doctorii au avut nevoie de 30 de minute pentru a face durerile pacientei în vârstă de 40 de ani să devină doar o amintire.

Intervenția, una în premieră națională, a avut loc la Spitalul Județean Timișoara marți, 12 iunie. Pacientei i-au fost tratate, în urma acestei intervenții, venele cu probleme, fără anestezie și fără pregătire preoperatorie.

Procedura este denumită și ”Lunch time surgery” (intervenție chirurgicală în timpul pauzei de prânz), deoarece pacientul poate fi operat în pauza de prânz.

„Omul merge dimineața la serviciu, vine la prânz, după care își face această procedură. Am fost la perfecționări, este ceva deosebit, este vorba despre polimerizarea venei. Se introduce un adeziv biologic, folosit în practica medicală. Nu este ieftin. Este scumpă, dar urmează să facem demersurile, să ajungem la un preț rezonabil. Încercăm să-l aducem la un preț rezonabil”, a spus doctorul Sorin Olariu, cel care a condus echipa care a efectuat intervenția.

Polimerul care se folosește la această operație nu este comercializat pe piața din România.

„Pentru pacienții asigurați nu se va pune problema de un preț. Vom vedea vedem dacă este prețul este aocperit în totalitatea lui pe acest procedeu, dacă va trebui să suplinească și spitalul. Nu se va pune problema de coplată sau să plătească pacientul la Spitalul Județean Timișoara. Încercăm să obținem un preț cât mai bun pentru acel polimerizant”, a spus Daniela Radu, directorul medical al Spitalului Județean Timișoara.

Intervenția a fost realizată de echipa medicală condusă de prof. dr. Sorin Olariu, șeful Secției Chirurgie Generală I din Spitalul Județean Timișoara, iar pacienta a putut pleca acasă, după ce a fost ținută puțin timp sub observație.

„Am un copil mic, iar în urma naşterii s-au accentuat problemele cu varicele pe care le aveam. Recunosc, probleme mari nu am avut din cauza bolii, doar aveam periodic anumite înţepături. Operația a fost una scurtă, nu ştiam ce metodă se aplică. Iniţial am crezut că voi fi tratată folosindu-se metoda clasică, de aceea eram puţin speriată. Sunt fericită că am fost privilegiată. Acum deja pot să alerg, la doar câteva zile de la intervenţie. Operația a durat foarte puțin, după intervenţie am mai stat câteva ore sub supraveghere şi am plecat de la spital”, a declarat Daniela Doboşan, pacienta care a fost operată.

Procedura Vena Seal scutește pacientul de safenectomie, o intervenție chirurgicală clasică ce presupune anestezie, incizie și spitalizare postoperatorie.

Această operație se realizează în Europa, dar este o premieră în România. Conform studiilor medicale, rata de succes în cazul acestei intervenții este de 98 la sută.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor