Interventie in premiera la Timisoara pentru indepartarea unei tumori

De Adrian Panduru
4Comentarii
Interventie in premiera la Timisoara pentru indepartarea unei tumori
© Foto: Spitalul Judeţean Timişoara
La Spitalul Județean din Timișoara a avut loc o nouă intervenție în premieră, realizată de medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară, în colaborare cu doctorii de la Clinica de Radiologie.

O pacientă în vârstă de 66 de ani a fost supusă unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutană ghidată angiografic, urmat de intervenție vasculară pentru îndepărtarea unei tumori de glomus carotidian.

„Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide, care în condiții normale reglează PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman. Aceste tumori cresc în volum, produc compresiune locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în 5% din cazuri sunt maligne. Tratamentul se face prin îndepărtarea lor chirurgicală, dar dificultatea majoră constă în faptul că sunt intens vascularizate, pacienții putând pierde cantități importante de sânge, în literatură citându-se cazuri de sângerări intraoperatorii de peste 20 litri de sânge”, transmite Andreea Borboros, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Timișoara.

Pentru a reduce la minimum riscurile de sângerare, doctorii de la Spitalul Județean Timișoara au realizat vineri, 3 august, o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian, aceasta fiind urmată de îndepărtarea ei chirurgicală prin abord clasic.

„Procedura de embolizare s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic și a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Aceasta reprezintă o premieră medicală națională și a fost efectuată cu succes de o echipă formată din dr. Cristian Mihalea, dr. Cătălin Juratu și prof. dr. Mihai Ionac. Doctorul Cristian Mihalea are o formare completă în neuroradiologia intervențională, dobândită în ultimii 7 ani în două din cele mai importante spitale universitare din Paris: CHU Bicetre si Beaujon”, transmit reprezentanții Spitalului Județean Timișoara.

Acest tip de procedură are un grad ridicat de complexitate, reprezentând pentru pacientă singura soluție de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sângerând foarte mult în cursul intervenției de extirpare. Prin puncționare directă și embolizarea ei sub ghidaj angiografic doctorii au reușit excluderea completă a tumorii din circulația sanguină. Tumora se dezvolta între artera carotidă externă și internă și aceasta impune ca precizia, atât a procedurii intervenționale radiologice, cât și a intervenției chirurgicale să fie de ordinul milimetrilor.

Ambele proceduri, cea de embolizare și cea de extirpare a tumorii, au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonată de dr. Carmen Galiciu și dr. Claudiu Neamțu de la Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean Timișoara.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor