Institutul de Cercetari Oncologice din Timisoara va primi 12 milioane de euro

De Valentin Rusu
Institutul de Cercetari Oncologice din Timisoara va primi 12 milioane de euro
© TION - Institutul de Cercetari Oncologice din Timisoara va primi 12 milioane de euro
Institutul de Cercetări Oncologice din Timişoara – Oncogen – este aproape de a fi dat în folosinţă. Clădirea este deja ”în picioare”, se află în dreapta intrării principale a Spitalului Judeţean Timişoara, dar mai sunt necesari bani pentru salarii şi dotări. Sunt pe drum…


Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a fost zilele trecute la Tulcea, undea a discutat această problemă cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Liviu Dragnea.

„Ni s-au aprobat 12 milioane de euro. Am discutat problema asta la Tulcea cu ministrul Dezvoltării – s-au aprobat 12 milioane de euro pentru Institutul de Cercetări Oncologice pe care-l avem la noi la spital. Banii vor fi folosiţi pentru dotări, salarii şi pentru punerea în funcţiune”, spune Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Oncogen este un proiect unic în sud-estul Europei, un institut în care, practic, se caută leacul pentru cancer, un institut de cercetare. Obiectivul proiectului este înlocuirea metodelor clasice de tratament antitumoral și îmbunătățirea speranței de viață a bolnavilor de cancer din Regiunea Vest şi nu numai. În centru vor lucra 35 de specialiști, care vor realiza studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice. Practic este un centru de cercetare de unde e posibil să se descopere leacul pentru cancer ori alte tratamente care să facă viaţa mai uşoară celor care se confruntă cu această boală.

Institutul va fi inaugurat în luna septembrie a acestui an. Proiectul a demarat în 7 decembrie 2012 şi este implementat de Spitalul Judeţean, cu finanţare UE. Valoarea totală a proiectului este de 54.389.610 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 10.389.610 lei. Construcţia are parter plus patru etaje, o suprafaţă totală de 2.900 mp, este dotată cu o unitate GMP (cameră albă), singura de acest tip din ţară. Centrul se află în imediata apropiere a Spitalului Judeţean Timișoara.

Obiectivul proiectului este crearea infrastructurii de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul cancerului, capabilă să descopere, să susţină şi să faciliteze translaţia spre noi metode de diagnostic şi de tratament orientat spre terapiile genice şi celulare, care să completeze sau chiar să înlocuiască metodele clasice de tratament anti-tumoral. Va avea loc o sincronizare a metodelor de tratament cu aria ştiinţifică europeană în centre regionale şi internaţionale multidisciplinare, pe baza colaborărilor cu partenerii din Europa de Vest.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor