Incepe santierul in Piata Balcescu. Termenul oficial de executie este de 4 luni!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
35Comentarii
Incepe santierul in Piata Balcescu
Incepe santierul in Piata Balcescu
În aproximativ două săptămâni va începe şantierul în Piaţa Bălcescu din Timişoara, unde va fi amenajat un sens giratoriu, vor fi realizate zeci de locuri de parcare şi noi staţii de transport în comun şi taximetre. Autorităţile locale au predat marţi amplasamentul către firma executantă. Lucrarea ar trebui să fie gata până la 15 septembrie, chiar dacă termenul de execuţie este de 4 luni potrivit contractului, din spusele constructorului, care promite că va mobiliza 100 de muncitori pe şantier.

Lucrările propriu-zise din Piaţa Bălcescu, un proiect de reorganizare a geometriei intersecţiei iniţiat încă din timpul fostei administraţii, ar trebui să înceapă la sfârşitul săptămânii viitoare din estimările primarului Nicolae Robu.

„Vom transforma radical această intersecţie, în care la ora actuală traficul este extrem de întortocheat şi este aşa pentru că nu s-a făcut nicio amenajare care să ţină pasul cu dezvoltarea oraşului. Ideea este să nu aducem critici nimănui, ci să venim cu soluţii. Or iată că astăzi noi predăm locaţia Piaţa Bălcescu pentru ca firma care a câştigat licitaţia de execuţie (…) să poată să-şi amenajeze şantierul, să treacă la organizarea de şantier şi apoi, cât mai prompt, la execuţia propriu-zisă. Eu estimez că fie la sfârşitul săptămânii viitoare se va putea începe lucrarea în mod efectiv, fie la începutul celei de după”, a declarat, marţi, Robu.

În Piaţa Bălcescu urmează să fie amenajat un sens giratoriu, vor fi realizate 41 de locuri de parcare, noi staţii pentru taximetre pe strada Ciprian Porumbescu şi noi staţii destinate mijloacelor de transport în comun, vor fi refăcute trotuarele şi zonele verzi. În mijlocul noului sens giratoriu va fi amplasată Coloana Fidelităţii, monument care se află în prezent în Cimitirul Eroilor, a precizat primarul, în ciuda opoziţiei manifestate de comunitatea maghiară.

„În zona centrală a acestei intersecţii vom avea un sens giratoriu, care pentru toate maşinile va fi unul curat, cu semnul de cedează trecerea la intrarea în sens aşa cum trebuie să fie. La tramvai vom avea prioritate pentru intrarea tramvaielor şi desigur că se vor monta semne corespunzătoare. Dacă în exploatare vom constata că nu se justifică sigur că oricând noi putem să revenim şi să redefinim condiţiile de trafic în această zonă. Mă refer numai la semnele de circulaţie, nu la alte lucrări (…) Zona va arăta şi mult mai frumos. Vom crea locuri de parcare, vom asigura staţii acolo unde ele trebuie să fie, şi ne gândim în primul rând la copii (…) Vom prevedea o staţie la Mihai Viteazu chiar pe colţ, vom avea o staţie în partea celalaltă, chiar lângă colţul cu Gheorghe Doja (…) sunt o mulţime de aspecte care vor fi reglate”, a adăugat Robu.

Valoarea lucrării este de 1,1 milioane lei cu TVA, iar finanţarea este asigurată de la bugetul local. Lucrările vor fi executate de firma SC Porr Construct SRL.

Termenul de execuţie este de 4 luni, conform contractului, spun reprezentanţii firmei, chiar dacă primarul afirmase anterior că este de 3 luni. Oricum, atât constructorul, cât şi Robu promit că lucrarea din Piaţa Bălcescu va fi gata la mijlocul lunii septembrie.

„Contractul prevede o durată de execuţie de 3 luni. Noi am cerut firmei Porr Construct SRL să îşi facă planningul astfel încât să finalizeze această lucrare în ansamblul ei în cel mult 2 luni. Este o perioadă de vară, în care oraşul este mai aerisit, nu avem aşa de multe maşini şi trebuie să profităm”, a explicat primarul.

„Conform contractului noi avem la dispoziţie 4 luni să finalizăm, dar la rugămintea beneficiarului noi încercăm să terminăm până încep copiii şcoala, adică în 15 septembrie facem tot posibilul să finalizăm”, a precizat Vasile Moise, directorul filialei Vest a Porr Construct.

Constructorul a dat asigurări că lucrarea va fi una de calitate, chiar dacă autorităţile locale au cerut scurtarea perioadei contractuale de execuţie.

„Noi putem executa lucrarea în condiţii de calitate foarte bună în timpul pe care l-am spus, adică până la 15 septembrie. Probabil că vom avea în jur de 100 de muncitori, pentru că lucrările sunt comprimate. La partea de sistem rutier nu necesită aşa mulţi muncitori, dar la partea de trotuare, pavaje, vom avea probabil 100″, a mai declarat Moise.

De ce termenul este de 4 luni dacă lucrarea s-ar putea finaliza în cel mult 2 luni?

„Există nişte normative în domeniul construcţiilor, dar nu numai. Întotdeauna se aplică acele normative şi se face o estimare: în cât timp de poate face o lucrare, pentru a nu se ajunge la penalităţi. Evident că întotdeauna se lasă o rezervă pentru că intervin elemente neprevăzute. De unde ştim noi că nu se dă peste un zid, de unde ştim că nu apare mai ştiu eu ce altă dificultate… Or nu-i tot una să încalci un termen contractual, când automat se intră cu penalităţi, sau să încalci un gentleman agreement. Noi nu vrem să încălcăm nimic şi vrem să profităm de vară”, a fost explicaţia oferită de Robu.

Cum se va desfăşura circulaţia în zonă pe perioada lucrărilor? Dacă primarul afirma la finele săptămânii trecute că traficul va fi complet blocat în Piaţa Bălcescu, acum edilul a declarat că circulaţia va fi parţial închisă.

„Comisia de circulaţie va analiza variante alternative, împreună cu cei de la firmă şi de la Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală. Nu va fi închisă complet circulaţia, se va lucra pe anumite bretele. Încă de săptămâna aceasta vom face cunoscut graficul de trafic în această zonă”, a conchis Robu.

Incep lucrarile in Piata Balcescu, circulatia va fi blocata pana in septembrie35Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor