Incepe cursa pentru posturile de rectori la universitatile din Timisoara

De M.S.
Reactualizat la:
Incepe cursa pentru posturile de rectori la universitatile din Timisoara
Universităţile din Timişoara vor avea o nouă conducere. În perioada următoare, în cele patru mari universităţi din oraș vor fi organizate alegeri pentru posturile de rector.

La Universitatea de Vest din Timişoara depunerea candidaturii pentru postul de rector are loc în perioada 16-20 ianuarie. Alegerea rectorului va avea loc în data de 20 februarie, iar în ziua următoare vor fi afişate rezultatele. În data de 21 şi 22 se pot depune contestaţii, iar în data de 22 februarie, Senatul Universităţii va valida rezultatele. În cazul în care rectorul nu este ales din primul tur, în data de 24 februarie va avea loc o nouă rundă de alegeri.

Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest, este singurul din Timişoara dintre cei patru care îşi mai poate depune candidatura pentru post. „Am posibilitatea de a-mi depunde candidatura, dar nu pot să va spun dacă voi face, sau nu, acest lucru, veţi afla în data de 20 la orele 14. Nu se anunţă candidatura cu aşa de mult timp înainte. Candidatura se va anunţa atunci”, a spus Ioan Talpoş. Alegerea rectorului se va face prin vot universal, iar pentru ca votul să fie validat, căştigătorul trebuie să aibă jumătate plus unu din voturi. Rectorul este ales pentru o perioadă de patru ani.

La Universitatea „Politehnica” din Timişoara, depunerea dosarelor are loc în perioada 23 ianuarie -10 februarie. Alegere rectorului va avea loc în data de 16 februarie, iar validarea câştigătorului de către Senatul Universităţii se va facea în data de 20 februarie. În cazul în care rectorul nu este ales din primele alegeri în data de 23 februarie va avea loc al doilea tur. Actualul rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu, are deja două mandate şi nu mai poate candida la acest post, însă el îşi doreşte o altă funcţie de conducere din cadrul universităţii. “Eu voi candida pentru o poziţie de membru în Senatul Universităţii şi apoi, dacă voi fi ales senator, voi candida pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Este o nouă funcţie apărută prin noua lege a educaţie. Pe de altă parte, doresc să fiu în continuare preşedintele consorţiului între Universitatea Politehnică şi Universitatea de Medicină, pentru că acel consorţiu există juridic şi doresc să am în continuare această funcţie. Este importantă şi această funcţie a consorţiului, pentru că va coagula puţin activitatea academică din Timişoara şi va crea un cadru pentru programe de studii multidisciplinare, pentru cercetări interdisciplinare ”, ne-a spus rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu. Potrivit acestuia, momentan la Universitatea Politehnica nimeni nu şi-a anunţat candidatura în mod oficial.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara depunderea candidaturii se face în perioada 1-12 februarie, iar alegerea rectorului va avea loc în data de 28 februarie. Rectorul USAMVB, Alexandru Moisuc, nu mai poate candida nici el la această funcţie, ba mai mult, ne-a declarat că: „În 1 martie imi depun dosarul de pensionare”. Situaţie similară şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, unde actualul rector Stefan Dragulescu nu mai poate candida la aceasta funcţie de conducere. Depunerea candidaturii va avea loc în perioada 1-17 februarie, iar alegerea rectorului se va face în data de 27 februarie.