Inca patru strazi din centrul Timisoarei devin pietonale. Si Pacha e printre ele!

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
20Comentarii
Inca patru strazi din centrul Timisoarei devin pietonale. Si Pacha e printre ele!
© Inca patru strazi din centrul Timisoarei devin pietonale
Tot mai multe străzi pietonale în centrul vechi al Timişoarei, parcări noi în vecinătate… încă nu. Alte patru străzi din Cetate, care nu au intrat în proiectul de reabilitare implementat pe bani europeni, vor deveni pietonale. Este vorba de Augustin Pacha – parţial, Dimitrie Cantemir, Janos Bolyai şi Victor Vlad Delamarina. Pe două dintre ele au început deja lucrările, pe una par să se fi şi abandonat… Străzile vor avea câte două rânduri de piatră şi în rest asfalt.

Pe lângă cele patru pieţe şi cele zece străzi din centrul istoric al Timişoarei care au intrat în reabilitare pe fonduri europene, autorităţile locale au decis să înceapă lucrări şi pe alte străzi din Cetate în această perioadă.

Vorbim despre lucrări demarate pe programul de reparaţii, separat, din bani de la bugetul local. Totul, în ideea ca şi străzile din jurul celor reabilitate prin proiectul Cetate 1 să fie puse la punct când se vor finaliza lucrările pe bani europeni, ceea ce ar trebui să se întâmple până la sfârşitul acestui an. Termenul iniţial a fost 29 iulie 2015, nu a putut fi respectat, noul termen de finalizare aprobat este 29 decembrie 2015, au anunţat reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Astfel, încă patru străzi din centru vor fi refăcute şi odată cu refacerea vor deveni pietonale, au explicat oficialii municipalităţii. Este vorba de străzile: Episcop Augustin Pacha, porţiunea de la Bulevardul Revoluţiei spre Piaţa Unirii, Victor Vlad Delamarina, din Piaţa Libertăţii până la strada Sfântul Ioan, Dimitrie Cantemir şi Janos Bolyai – cele două străzi din vecinătatea Parcului Civic care dau în strada Lucian Blaga, care va fi de asemenea pietonală, dar aceasta este cuprinsă în proiectul Cetate 1.

Cele patru străzi nu vor fi însă pavate integral cu piatră, ci vor avea doar două rânduri de piatră în vecinătatea clădirilor, de o parte şi de alta, iar în rest asfalt…

Toate cele patru străzi vor fi cu piatră pe laterale, spre clădiri, şi asfalt pe mijloc. Rigolele vor fi mutate de asemenea în partea centrală ca să nu se mai scurgă apa spre clădiri, ci spre mijlocul drumului, pentru a nu fi afectate imobilele istorice. Va fi totul la acelaşi nivel, străzile vor fi pietonale, cu piatră pe margine şi asfalt în mijloc. Toate lucrările se fac pe reparaţii cu firma care răspunde de sectorul respectiv (n.r. – Super Construct), se foloseşte piatra existentă. Străzile vor fi pietonale pentru că oricum nu va mai fi acces mai departe, nu se va mai putea întoarce, având în vedere că celelalte zone cuprinse în proiectul de reabilitare din Cetate vor deveni pietonale”, au motivat reprezentanţii primăriei.

Două din cele patru străzi au fost deja sparte: Janos Bolyai şi Augustin Pacha.

Pe Janos Bolyai au început lucrările în urmă cu circa jumătate de lună, iar prezenţa muncitorilor a devenit apoi… o raritate. Au fost sparte drumul şi trotuarele şi după nu a mai lucrat nimeni, în schimb şoferii parchează acum pe strada spartă. În ce condiţii, puteţi vedea în imaginile noastre… Sub ce s-a decapat, sub asfalt, poate fi observată vechea piatră cubică pe Janos Bolyai, piatră ce va fi refolosită.

O explicaţie pentru faptul că şantierul a fost abandonat poate ţine şi de faptul că lucrările au început se pare fără aviz de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, considerându-se că nu ar fi nevoie de un astfel de aviz pentru reparaţii… La fel s-a întâmplat şi pe Pacha, unde îşi are sediul Direcţia de Cultură, în acest caz fiind obţinute în cele din urmă toate avizele necesare. Joi se lucra la pavare în zona dinspre Piaţa Unirii.

Autorităţile locale spun că muncitorii vor fi concentraţi pe strada Augustin Pacha, astfel încât să se încerce finalizarea lucrărilor în următoarele zile, până luni chiar, de Ziua Timişoarei.

Toate cele patru străzi ce vor fi asfaltate acum ar urma să intre în reabilitare pe viitor prin proiectul Cetate 2, pentru care reprezentanţii primăriei intenţionează să acceseze fonduri europene.

Articole pe aceeași temă:

Noi strazi inchise in centrul Timisoarei. Au inceput reparatiile in zona Pietei Unirii

Alte 20 de strazi din centrul istoric al Timisoarei vor intra in reabilitare! Interviu cu viceprimarul Diaconu (II)20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor