In Timis creste numarul celor care sufera de Parkinson: A turna apa dintr-o sticla in pahar e un efort

De Adrian Panduru
2Comentarii
In Timis creste numarul celor care sufera de Parkinson: A turna apa dintr-o sticla in pahar e un efort
În Timiș sunt peste 1.000 de oameni cu Parkinson, înregistrați oficial. Doctorii spun însă că sunt mai mulți cei care suferă de această afecțiune, iar numai cei în stadii avansate ale bolii, care sunt încadrați într-un anumit grad de handicap, sunt în evidențe. În Timișoara are loc o campanie de informare și prevenire a bolii Parkinson.

„E foarte greu să ai boala asta, durează foarte mult până o accepți. Când ai această boală devii prieten cu ea. A turna apă dintr-o sticlă în pahar e un efort, pe care trebuie să încerci să-l faci altfel. Practic, înveți să-ți schimbi viața. Trebuie să mergem înainte. Nu trebuie să ne lăsăm, mergem înainte!”, a spus o pacientă care se confruntă cu această boală.

Oficial, în Timiș sunt înregistrați până în acest moment, de la începutul anului, 1.017 oameni cu Parkinson. Numărul crește față de anii trecuți.

Conform reprezentanților direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, în ultimii trei ani Timișul se confruntă cu o creștere a numărului de bolnavi de Parkinson, care sunt încadrați în anumite grade de handicap. În 2015 au fost înregistrate 1.002 persoane în Timiș, iar în 2016 – 1055. Până la mijlocul anului 2017 sunt deja înregistrate 1.017 persoane. Persoanele sunt încadrate în diferite grade de handicap și în funcție de gradul de handiucap beneficiază de anumite drepturi și facilități.

„Numărul e mult mai mare decât al celor care sunt în evidență. Există o îmbunătățire a stării pacienților. Sunt mult mai mulți pacienți care ajung în fază avansată de boală și atunci ajung să beneficieze și de ajutor”, a spus doctorul neurolog Mihaela Simu.

Parkinson este o boală care atinge unu la sută dintre pacienții care au vârsta peste 65 de ani și 5 la sută dintre cei care au vârsta de 85 de ani. Mai mult de 72.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, la nivel național. Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă.
Tratamentul se face prin medicamentație, dar și prin diferite activități, de la kinetoterapie până la activități de recreere și stimulare a mobilității.

Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), a lansat la Timișoara o campanie de informare şi educare cu privire la Boala Parkinson prin expunerea, în centrul comercial Iulius Mall, a „Instalaţiei din Lalele”, ansamblu senzorial unic ce transpune artistic unul dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil.

Tremorul este cel mai cunoscut simptom al bolii Parkinson, dar această afecţiune înseamnă mult mai mult: rigiditatea mişcărilor, instabilitatea posturală, tulburări de vorbire şi chiar tulburări cognitive. Afectarea mobilităţii, limitarea socializării, stigmatizarea de către societate, dar şi impactul pe care boala îl are asupra familiei scad calitatea vieţii pacientului cu boala Parkinson.

SNR susține şi dezvoltarea unor „Centre de Expertiză în Domeniul Tulburărilor de Mișcare și al Managementului Bolii Parkinson”, în cadrul centrelor universitare din România.

În Timișoara funcţionează unul dintre cele 10 centre. La centru, pacienţii cu boala Parkinson sunt trataţi de echipe multidisciplinare formate din medic neurolog, psiholog, nutriţionsit/dietetician, logoped sau specialist în fizioterapie.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor