In doua saptamani incepe reabilitarea malurilor Begai: vor fi deschise trei santiere!

De A.S.
Reactualizat la:
24Comentarii
In doua saptamani incepe reabilitarea malurilor Begai: vor fi deschise trei santiere!
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au predat luni amplasamentul pentru demararea proiectului de reabilitare a malurilor canalului Bega, un proiect pe fonduri europene. În cel mult două săptămâni vor începe efectiv lucrările. Vor fi deschise trei şantiere: în Fabric, în Iosefin şi în zona centrală a oraşului. La final, peste doi ani, ar trebui să avem malurile reabilitate de la Uzina de Apă până la Podul Modoş, staţii pentru vaporetto, plaje cu nisip şi chiar terase plutitoare pe Bega, anunţă autorităţile locale.

Oficialii Primăriei Timişoara s-au deplasat luni în zona Uzinei de Apă pentru a preda amplasamentul în vederea demarării proiectului de reabilitare a malurilor canalului Bega. Lucrările vor fi executate de o societate din Arad, Tehnodomus, împreună cu alte firme subcontractante. Valoarea contractului este de 25,4 de milioane de lei fără TVA, termenul de execuţie fiind de 23 de luni.

„Vor fi deschise trei şantiere: unul în zona centrală, al doilea va fi cel din cartierul Fabric şi al treilea în Iosefin. Vom ataca lucrarea pe trei fronturi, va fi decalată ca şi timp pe trei şantiere. Nu vor porni toate trei deodată, primul va fi cel de aici, din Fabric, apoi cel din aval şi la cel central mai sunt ceva probleme, sunt nişte terase pe malul Begheiului, urmează ca beneficiarul, adică primăria, să rezolve problemele cu deţinătorii. Avem un asociat cu care lucrăm pe partea de spaţii verzi, avem subcontractanţi. Majoritatea lucrărilor le vom face noi, dar sunt lucrări specifice pe care le vom face cu alţii, devieri de reţele, foraje (…) Lucrările vor începe efectiv în zece zile”, a explicat Gheorghe Maxinan, administratorul firmei care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea malurilor.

Vor fi reabilitate aleile şi trotuarele, vor fi amenajate piste pentru biciclişti, nouă puncte de închiriere a bicicletelor, nouă staţii pentru vaporetto, rampe pentru intervenţii de urgenţă, se va înlocui mobilierul urban, vor fi inclusiv scaune pentru pescari, spun reprezentanţii municipalităţii, şi vor avea loc lucrări la reţelele tehnico-utilitare. Staţiile pentru vaporaşe vor fi la Podul Mihai Viteazul, Podul Dacilor, Podul Decebal, Podul Michelangelo, Podul Mitropolit Andrei Şaguna (Tinereţii), Podul Traian, Podul Ştefan cel Mare, în dreptul străzii Vulturilor şi la Podul Modoş.

O altă componentă a proiectului vizează dotările pentru petrecerea timpului liber. Vor fi amenajate o scenă şi gradene demontabile pentru public, pe Bega vor apărea terase plutitoare şi vor fi realizate plaje cu nisip pe maluri. Dotările vor fi în funcţie de zonă: în zona centrală a oraşului pentru diverse activităţi sociale şi culturale, iar în zonele de la periferie pentru relaxare şi distracţie în aer liber.

„Proiectul este unul complex (…) Se vor reabilita malurile Begăi, se vor amenaja alei pietonale, piste de biciclete, locuri de joacă, locuri de agrement, locuri de pescuit, vor fi inclusiv gradene, se vor putea desfăşura activităţi cultural-artistice, să nu mai vorbim despre staţiile de vaporetto şi despre aceste mijloace de navigare care vor fi achiziţionate şi cu ajutorul cărora vom avea două tipuri de utilizări ale canalului: navigare în scopuri de agrement, în aceasta eu cred foarte mult şi sunt convins că agrementul pe Bega va lua o amploare extraordinară, şi al doilea tip de utilizare ar fi transportul în comun. Cu aceste vaporetto vom experimenta transportul în comun şi vom vedea în ce măsură el este viabil. E posibil să se dovedească viabil doar în regim de taxi cu vaporetto, este posibil să se dovedească viabil de asemenea cu mijloace de transport cu program regulat, aşa cum este în general transportul în comun (…) Vom acea inclusiv terase pe pontoane plutitoare pe Bega”, a declarat primarul Nicolae Robu la predarea amplasamentului. 

Robu a afirmat că încă nu s-a stabilit câte vaporaşe vor fi cumpărate, dar că acestea vor fi achiziţionate din bugetul pe 2014. Conducerea Primăriei Timişoara vrea să vadă doar ambarcaţiuni cu motor electric pe Bega.

„Eu doresc ca într-un anumit interval de timp pe Bega să nu mai fie permisă circulaţia unor ambarcaţiuni cu motoare termice. Trebuie să ajungem la poluare zero. Sigur că nu putem să interzicem peste noapte folosirea acestor ambarcaţiuni, pentru că unii cetăţenii, neştiind că aşa vrem să stea lucrurile, şi-au cumpărat astfel de ambarcaţiuni. Dar, vom lăsa o perioadă de graţie, vom vedea cât – trebuie să generăm cât mai rapid o hotărâre de consiliu local în acest sens – şi vom stabili că nu se va mai putea circula decât cu ambarcaţiuni cu motor electric”, a mai declarat Robu.

Edilul a anunțat că în cel mult două săptămâni vor începe lucrările propriu-zise pe malurile canalului Bega. 24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor