În Anul Centenarului, colaboratorii Teatrului Național din Timișoara nu sunt plătiți din cauza Ministerului Culturii și Identității Naționale

De A. M. A.
5Comentarii
În Anul Centenarului, colaboratorii Teatrului Național din Timișoara nu sunt plătiți din cauza Ministerului Culturii și Identității Naționale
© foto: Adrian Pîclișan / TNTm
Din bugetul solicitat Ministerului Culturii și Identității Naționale, Teatrul Național Timișoara nu a primit decât 21,5%. Astfel, 58 de colaboratori ai teatrului nu au fost plătiți, iar buna funcționare a TNT și programul de spectacole din luna decembrie sunt în pericol.

Conform unei surse tion.ro, colaboratorii Teatrului Național din Timișoara (TNT) nu au fost plătiți pentru serviciile prestate în lunile octombrie și noiembrie. Prin urmare, tion.ro a făcut o solicitare în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public prin care a cerut clarificări asupra acestei situații.

Teatrul Național din Timișoara confirmă problema semnalată de către sursa noastră, spunând că într-adevăr colaboratorii nu au fost plătiți pentru lunile octombrie și noiembrie.

Pe scurt, TNT datorează 174.370 lei pentru serviciile prestate în luna octombrie de colaboratorii PFA, SRL și II, adică 58 de persoane. Facturile care urmează a fi emise pentru serviciile prestate în luna noiembrie sunt estimate la suma de 159.100 lei.

Reprezentanții Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara, transmit că, în medie, acesta organizează 22 de reprezentații lunar, în cele 3 săli de spectacole ale teatrului, producându-și totodată propriile decoruri la Atelierele ”Fabrica de decoruri”.

”Tot acest volum de activitate se face în condițiile în care instituția are un total de 90 de posturi (acesta fiind cel mai mic număr de personal angajat din instituțiile de spectacole de rang național) și 58 de colaboratori”, ne spun aceștia în continuare.

Totuși, deși fila de buget aprobată în data de 20.11.2018 pentru Teatrul Național ”Mihai Eminescu” de Ministerul Culturii și Identității Naționale conține și sumele necesare pentru plata colaboratorilor, acestea întârzie tocmai din cauza Ministerului Culturii.

”Ministerul Culturii și Identității Naționale a virat mai puțin de jumătate din suma integrală solicitată în nota de necesitate pentru luna octombrie. Până în acest moment, Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a virat necesarul de credite solicitat pentru luna în curs”, se arată în comunicatul transmis de TNT.

Prin urmare, dacă Ministerul Culturii și Identității Naționale nu va aproba suplimentarea solicitată încă din luna martie, TNT nu va putea încheia contracte cu colaboratorii pentru activitatea lunii decembrie, astfel fiind pus în pericol programul de spectacole.

”Teatrul Național «Mihai Eminescu» din Timișoara a propus suplimentarea numărului de posturi, ceea ce ar fi avut ca rezultat diminuarea sumei necesare la capitolul Bunuri și servicii pentru plata colaboratorilor, fapt care nu s-a întâmplat”, adaugă cei de la TNT.

Din nefericire, acest lucru se întâmplă atât în Anul Centenar, cât și în timpul pregătirilor pentru Capitala Europeană a Culturii din anul 2021, în condițiile în care în luna mai a acestui an, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” a câștigat Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2017, cu spectacolul Rambuku…5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor