In Anglia a fost recunoscuta pentru prima data calitatea de cyborg a unei persoane

De Marcel Hoster
1Comentariu
In Anglia a fost recunoscuta pentru prima data calitatea de cyborg a unei persoane
© Foto: captura vimeo.com
Neil Harbisson, primul cyborg recunoscut şi atestat de autorităţi prin emiterea unui document care-i atestă identitatea, va veni în România.


Artist contemporan şi cyborg activist, Neil Harbisson s-a născut în Marea Britanie cu acromatopsie, o afecţiune rară care constă în incapacitatea de a distinge culorile. Neil şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Catalonia, Spania, doar în alb şi negru, până când un cibernetician i-a implantat o antena în craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcţie nu doar de culoare, dar şi de saturaţie, intensitate etc.

Astăzi, cu ajutorul antenei, Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile şi invizibile, de tip infraroşii şi ultraviolete. Conexiunea la internet a antenei îi permite să primească informaţii despre culori din afară spaţiului terestru, precum şi imagini, videoclipuri, muzică sau apeluri telefonice direct în cortex prin dispozitive externe, cum ar fi telefoanele mobile sau sateliţii. Harbisson a asimilat identitatea de cyborg şi simte că atât mintea, cât şi trupul sau sunt părţi ale unui tot cibernetic. Din perspectiva sa, el nu foloseşte tehnologia, ci afirmă că este tehnologie. Pentru că antena nu este detaşabilă, ci o extensie a corpului sau, Neil Harbisson este recunoscut ca cyborg în documentele emise de Marea Britanie.

În 2010, împreună cu Moon Ribas, a fondat Fundaţia Cyborg, o organizaţie internaţională care urmăreşte să promoveze cyborgism-ul ca mişcare socială şi artistică. Pe Main Stage, la IMWorld 2017, Neil Harbisson va vorbi despre renaşterea speciei umane. Discuţia va explora modul în care omul poate să participe activ la evoluţia speciei, nu prin utilizarea tehnologiei, ci prin transformarea acesteia în parte integrantă a corpului, oferindu-i simţuri suplimentare faţă de cele dobândite la naştere.

Un scurtmetraj, câştigător al festivalului de fim Tribeca, despre Neil Harbisson este relevant pentru a înţelege povestea artistului cyborg:

Hearing Colors from Greg Brunkalla on Vimeo.

Neil Harbisson va fi prezent pe Scena Principală a celei de-a 6 ediţii a Internet & Mobile World, din Bucureşti, din 4-5 octombrie 2017, Romexpo.

Sursa: www.smartnews.ro

Video: vimeo.com1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor