In 20 de licee din Timisoara se vor infiinta clase profesionale

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
2Comentarii
In 20 de licee din Timisoara se vor infiinta clase profesionale
© TION - Cornel Petroman
De-a lungul timpului au existat nenumărate cereri din partea companiilor din Timişoara pentru oameni calificaţi în anumite meserii. Din păcate, învăţământul din urbea de pe Bega nu a putut pune la dispoziţia firmelor interesate forţa de muncă specializată, deoarece şcolile profesionale au dispărut.


Acum, şcolile profesionale revin din nou la viaţă. Recent, a fost emisă ordonanţa 117 prin modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale. Practic, se introduce învăţământul profesional cu durata de trei ani, după clasa a VIII-a.

„Acest tip de învăţământ profesional nu a mai existat de mulţi ani la noi. Acest lucru presupune şi modificarea metodologiei fundamentării cifrei de şcolarizare. Va trebui ca şcolile să se reorienteze în privinţa învăţământului tehnologic. Multe şi-au propus clase tehnologice de liceu. O parte dintre acestea vor fi convertite în clase de învăţământ profesional cu durata de 3 ani, după clasa a VIII-a”, spune inspectorul şcolar general de Timiş Cornel Petroman.

Nu este prevăzut nimic însă în legătură cu departajarea celor care vor intra la liceu, respectiv la şcoala profesională. Nu s-a emis încă o nouă metodologie a admiterii.

„Fiecare liceu tehnologic îşi va constitui şcoală profesională. Profesorii cu studii de inginer pot preda liniştiţi şi la şcoala profesională. Acesta trebuie să fie un bun câştigat. E atâta nevoie de meseriaşi şi nu mai avem. Cam 20 de licee tehnologice sunt în Timişoara. Aceste licee tehnologice vor trebui să-şi refacă planul de şcolarizare. Se va publica o metodologie pentru admiterea la liceu şi la şcoala profesională. Va trebui să înregistrăm nişte cereri ale agenţilor economici pentru a ne convinge care dintre specializările pe care le putem oferi sunt cele mai căutate. Recomandarea noastră a fost ca liceele să păstreze specializarea de liceu pentru şcoala profesională”, spune Petroman.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor