Horia Colibasanu a ajuns pe varful Shisha Pangma, in drumul sau spre Everest

De Valentin Rusu
2Comentarii
Horia Colibasanu a ajuns pe varful Shisha Pangma, in drumul sau spre Everest
Horia Colibăşanu a atins, miercuri, vârful Shisha Pangma (8.027 m) din Himalaya, Tibet, la ora 9.00, ora României. Ascensiunea s-a făcut fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Acesta este cel de-al şaptelea optmiar (n.r. – munte de peste 8.000 de metri) din palmaresul alpinistului român. Shisha Pangma (8.027m) este cel mai mic optmiar dintre cei 14 munţi de peste 8.000 de metri ai planetei. Acesta se află în Tibet (China), în Himalaya, cel mai mare lanţ muntos din lume. Muntele a fost escaladat pentru prima oară în 1964 şi are o rată a mortalităţii de 8,3% – de trei ori mai mare decât pe Everest.

Obiectivul final al expediţiei româno-slovace, compusă din Horia Colibăşanu şi Peter Hamor, este ascensiunea Muntelui Everest (8.848m) în stil alpin – fără oxigen suplimentar şi fără şerpasi – pe ruta nordică. Horia şi Peter au ales să escaladeze Shisha Pangma pentru antrenament şi aclimatizare, înainte de a porni spre Everest. Aclimatizarea este un proces necesar supravieţuirii la altitudine şi constă în urcări şi coborâri succesive pe munte. Aclimatizarea îi permite organismului să se obişnuiască cu aerul din ce în ce mai rarefiat. La peste 7.500 de metri – unde începe aşa-numita zonă a morţii  – densitatea aerului este de trei ori mai scăzută faţă de nivelul mării. În timpul aclimatizării, sângele se adaptează treptat şi poate transporta mai mult oxigen.

Horia Colibăşanu este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfurilor Annapurna, K2 si Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fără oxigen suplimentar şi fără ghizi. În total, Horia a adus cinci premiere României. Puteţi urmări ascensiunea lui Horia Colibăşanu pe facebook, https://www.facebook.com/horia.colibasanu, ori pe pagina sa de internet, http://horiacolibasanu.com/.

 

 

 

 



2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor