Greva generala in 51 de primarii din Timis. Bugetarii se pregatesc sa opreasca de tot activitatea

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
Greva generala in 51 de primarii din Timis. Bugetarii se pregatesc sa opreasca de tot activitatea
© Tion: Greva generala in 51 de primarii din Timis. Bugetarii se pregatesc sa opreasca de tot activitatea (foto: arhiva)
Vor normă de hrană, tichete de vacanță și salarii mai mari! Bugetarii din toată țara se pregătesc de grevă. În 51 de primării din Timiș va fi oprită activitatea, marți, timp de o oră. Dacă revendicările sindicaliștilor nu sunt băgate în seamă, bugetarii sunt gata să facă grevă generală.

Marți, 5 iulie, în 51 de primării din județul Timiș va fi grevă, timp de o oră. La Primăria Timișoara nu se oprește activitatea. Bugetarii susțin că sunt discriminați când vine vorba de salarii.

„Guvernul României are obligația de a soluționa urgent problemele majore cu care se confruntă salariații din administrația publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceștia sunt și rămân cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar. Majoritatea angajaților din primării și consilii județene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie: 1.250 de lei de la 1 mai 2016”, susține Valer Suciu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație.

Bugetarii au mai multe revendicări: vor normă de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, nu doar pentru polițiștii locali, vor vouchere de vacanță pentru toți salariații, dar și salarii de bază mai mari cu 25%.

„Polițiștii locali au o normă de hrană pe care o primesc, nu este la modul imperativ, noi la fel am solicitat, dar să se creeze cadrul legal. De exemplu, la Timișoara abia de la jumătatea anului trecut s-a acordat norma de hrană la polițiștii locali, alți colegi din țară primesc de la 1 ianuarie. Să se elimine această discriminare, să se dea la toți angajații din administrația locală. Există o lege care reglementează acordarea voucherelor atât pentru bugetari, cât și pentru sectorul privat, numai că în sectorul bugetar guvernanții au dat și anul trecut și anul acesta ordonanțe care de fapt interzic acordarea lor. Legea dispune că se pot acorda vouchere ca valoare între 1 până la 6 salarii minime pe economie. Legea nu obligă la maximum, lasă un interval. Mai mult, la vreo șapte ministere din administrația centrală le sunt reglementate salariile prin raportare la Secretariatul General al Guvernului, și anume să ajungă undeva la 70% din cât au angajații Secretariatului General al Guvernului. Și la noi se putea, s-a și făcut o propunere în timpul negocierilor, să ajungem undeva până la 50% la nivel local, nu s-a dorit efectiv”, a explicat Tiberiu Negrei, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și vicepreședinte al FNSA.

Pentru că guvernanții nu prea i-au băgat în seamă, bugetarii din Timiș au decis să oprească activitatea, marți dimineață, timp de o oră, la începutul programului, în 51 de primării din județ.

„Dacă nu se va întâmpla după acțiunea de mâine să fim din nou invitați la discuții, acceptați la revendicările noastre va urma următoarea acțiune peste o săptămână. În 12 iulie va fi grevă pe toată durata programului de lucru. Deci atunci se va întrerupe activitatea, iar apoi, în 19 iulie, avem grevă pe termen nelimitat”, a mai spus Negrei.

Vicepreședintele FNSA susține că bugetarii nu vor să ajungă la acțiuni de protest, dar vor să fie băgați în seamă de guvernanți, pentru că negociază fără succes de la începutul anului.

„Intenția noastră nu este să ajungem la acțiuni de protest. Nu ni le dorim, ne cerem scuze tuturor cetățenilor. Efectiv am fost obligați să recurgem la treaba asta din cauza guvernanților. Peste 60% din administrația locală, mă refer la toți, nu doar la Timișoara, angajații din municipii, orașe, comune în special.. peste 60%, de la comune în sus, au salariile la nivelul salariului minim pe economie. Asta cu tot cu ani de vechime în spate, cu experiența pe care o au colegii noștri, fără să se facă diferența între cei angajați cu studii superioare și cei fără studii”, a completat Tiberiu Negrei.

Instituțiile din Timiș unde se desfășoară grevă sunt: Primăria Lugoj, Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj și primăriile din Ciacova, Jimbolia, Recaș, Sânnicolau Mare, Balinț, Bara, Belinț, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenad, Cenei, Coșteiu, Criciova, Curtea, Dumbrava, Dumbrăvița, Fîrdea, Ghilad, Giarmata, Giera, Jamu Mare, Jebel, Lenauheim, Livezile, Lovrin, Mănăștiur, Moșnița Nouă, Nițchidorf, Ohaba Lungă, Otelec, Parța, Pădureni, Peciu Nou, Pietroasa, Racovița, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Satchinez, Sînmihaiu Român, Șag, Știuca, Teremia Mare, Tomești, Tomnatic, Topolovățu Mare, Uivar, Valcani, Variaș și Victor Vlad Delamarina.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor