Gradina de vara moare, dar ar putea renaste! Robu o vede la inaltime, pe centrul de arta

De Roxana Deaconescu
8Comentarii
Gradina de vara moare, dar ar putea renaste! Robu o vede la inaltime, pe centrul de arta
© Tion: Gradina de vara moare, dar ar putea renaste! Robu o vede la inaltime, pe centrul de arta
După ce a anunțat că vrea să distrugă Grădina de vară a Filarmonicii Banatul pentru a ridica un centru de artă obligatoriu pentru anul 2021, iar cinefilii i-au sărit în cap, primarul Nicolae Robu vine cu o idee nouă: să fie amenajată o grădină de vară pe Multiplexity, Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment necesar pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Timișoara trebuie să aibă o clădire care să aibă acest nume în anul 2021, când poartă titlul de Capitală Culturală Europeană. Anul acesta, reprezentanții primăriei trebuie să decidă dacă se începe construirea unei clădiri de la zero sau centrul va fi amenajat într-o clădire existentă deja. Primarul Nicolae Robu își dorește o clădire nouă, „de la firul ierbii”, așa că a făcut o alocare bugetară de 800.000 de lei în bugetul Timișoarei pe 2018.

Tion.ro făcea publice planurile edilului-șef în urmă cu câteva zile. Acesta spunea că cea mai bună variantă pentru noua clădire ar fi Grădina de vară a Filarmonicii Banatul, „un spațiu extrem de puțin utilizat cu titlu de grădină de vară”, într-o „zonă ultracentrală”.

În scurt timp, cinefilii din Timișoara au anunțat că nu sunt de acord „să fie distrus unul dintre cele mai fermecătoare locuri din România în care se proiectează cinema în aer liber”, spunând că vor lupta cu tot ce au pentru ca Grădina de vară „să rămână în picioare”.

Când a văzut că începe să fie atacat, primarul Nicolae Robu a revenit la discuții pe marginea acestui subiect, precizând că nu a auzit pe nimeni să fie preocupat în ultimii 20 de ani de soartă grădinii din centrul Timișoarei.

„Vreau să construim de la firul ierbii acest centru de artă, tehnologie și experiment și cred că cel mai potrivit loc este actuala Grădină de vară Capitol. Nu mă surprinde să apară reacții de respingere a ideii, pentru că m-am obișnuit deja cu așa ceva, e bine că în orașul nostru există un spirit activ, chiar dacă el este unul negativ. Nimeni n-a fost preocupat, timp de vreo 20 de ani, de faptul că acea grădină era în paragină. N-am auzit de niciun protest, de nicio nemulțumire. În momentul în care acum vrem să facem ceva acolo, am reabilitat-o în primul meu mandat, și s-au făcut câteva evenimente. Este păcat să ții în acea zonă un teren unde ar putea să fie o instituție culturală de top internațional, în România nu există așa ceva și în multe țări nu există așa ceva ce vrem noi să facem, e păcat să ții locul blocat cu ce? Ca să ai câteva proiecții pe an acolo? Proiecții se pot face și în noul centru”, a declarat Robu.

Edilul-șef merge mai departe cu planul lui și chiar crede că Grădina de vară poate fi reconstruită pe acoperișul viitorului centru de artă. Proiectanții care se înscriu la concurs, care ar trebui să fie unul internațional, vor veni cu cea mai bună soluție.

„Arhitecții, pentru că vom face concurs internațional de soluții, trebuie să vină cu idei și nu exclud nici ideea de a avea și deasupra, spre exemplu, un spațiu deschis, o grădină de vară deasupra. Dar eu nu sunt arhitect, cei care vor participa la concursul de idei vor veni cu tot ce pot ei imagina. Însă să stăm pe loc pentru aceste persoane, dacă verificați în proporție de 80% sunt cam aceleași care reacționează la absolut orice. Celor 80% care sunt aceiași li se adaugă câteodată unii, câteodată alții, conjunctural. Dacă găsim o locație și mai bună, evident că optăm pentru ea. Deocamdată, cea mai bună pe care o avem în minte este aceasta”, a completat Robu.

Primarul Timișoarei susține că este șansa administrației locale să lase moștenire un centru de artă la cele mai înalte standarde.

„Acum avem șansa să lăsăm moștenire ceva. Când s-a făcut clădirea actuală a Operei și a celor trei teatre, după mintea unora trebuia să nu se construiască, trebuia să se asigure să nu mai existe WC-uri prin curți în orașul Timișoara, că erau, slavă Domnului, la acea vreme cu nemiluita, și ar fi trebuit să se concentreze totul pe drumuri, pe trotuare, care ne închipuim cum erau la acea vreme și nu era cazul, după mintea unora, să se facă așa ceva. În toată istoria omenirii s-a păstrat un echilibru între ceea ce s-a făcut pentru sufletul uman și ceea ce s-a făcut ca necesitate stringentă pentru traiul de zi cu zi. Trebuie să facem asta și noi. Ne preocupă cotidianul, ne preocupă lucrurile acestea, dar nu avem voie, dacă suntem oameni responsabili, să nu ne preocupe infrastructura pentru cultură și pentru sport”, a conchis Robu.

Articole pe aceeași temă:

Timișoara va avea o clădire fanion pentru anul 2021, un Centru de Artă, Tehnologie și Experimentare, care ar urma să coste milioane bune de euro. Pentru amenajarea clădirii fanion sunt mai multe variante, însă cea ideală, în viziunea primarului Nicolae Robu, este „realizarea de la firul ierbii”, adi...



8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor