Cinefilii din Timisoara nu vor distrugerea Gradinii de Vara a Filarmonicii pentru Multiplexity 2021

De Roxana Deaconescu
21Comentarii
Cinefilii din Timisoara nu vor distrugerea Gradinii de Vara a Filarmonicii pentru Multiplexity 2021
© Foto: arhivă
Vestea cum că s-ar putea demola Grădina de Vară a Filarmonicii „Banatul” nu le-a picat prea bine cinefililor din Timișoara. Organizatorii Festivalului „Ceau, Cinema!” spun că ar fi păcat să fie distrus unul dintre cele mai fermecătoare locuri în care se proiectează cinema în aer liber. Vor să lupte cu tot ce au pentru ca Grădina de Vară să rămână „în picioare”.


Anunțul cum că Grădina de Vară a Filarmonicii „Banatul” ar putea fi demolată a fost făcut recent de către primarul Nicolae Robu. Spațiul este avut în vedere pentru ridicarea unei clădiri „de la firul ierbii”, care este obligatoriu a fi construită pentru Timișoara 2021. Se numește „Multiplexity 2021” și va fi o clădire fanion pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană. Costă 12 milioane de euro, conform estimărilor, surse de finanțare fiind bugetul local și fonduri europene.

Zilele trecute, edilul Timișoarei a anunțat un concurs de soluții pentru „Multiplexity 2021, Centru Artă – Tehnologie – Experimentare”.

„Eu țin neapărat ca acest obiectiv să fie realizat de la firul ierbii, pentru că îmi doresc să fie principala moștenire pentru Timișoara la nivel de infrastructură în urma proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Vreau o clădire nouă, dar avem și variante de back-up. (…) O variantă pentru noua clădire ar fi spațiul din spatele Filarmonicii Banatul, unde actualmente este Grădina de Vară. Acest spațiu este extrem de puțin utilizat cu titlu de grădină de vară, este o zonă ultracentrală și o locație care va fi indicată pentru concursul de soluții va fi aceasta”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.

Cinefilii din Timișoara au reacționat imediat. Reprezentanții „Ceau, Cinema!” au anunțat că „Grădina de Vară e un plămân prin care orașul respiră cultură” și că vor lupta cu tot ce au să nu fie demolată.

„Dacă mărețul centru se va ridica pe locul Grădinii de Vară «Capitol», cum pare că dorește acum Primăria, «principala moștenire pentru Timișoara la nivel de infrastructură în urma proiectului Capitală Europeană a Culturii» va fi distrugerea unuia din cele mai fermecătoare locuri în care se (mai) proiectează cinema în aer liber, în această țară. Pot să o confirme câteva mii de timișoreni și zeci de cineaști români și străini, încântați că mai există un asemenea spațiu emblematic și cu adevărat minunat în centrul orașului. Se pare că va mai exista pentru foarte puțin timp. Asta dacă cetățenii Timișoarei nu se vor împotrivi”, susțin cei de la „Ceau, Cinema!”.

Cinefilii vor să meargă în audiență la viceprimarul Timișoarei pentru a afla mai multe detalii despre planurile primăriei și spun că, dacă se merge înainte cu ideea de demolare a Grădinii de Vară, se pregătesc de luptă.

„Într-o intervenție televizată, viceprimarul Dan Diaconu a spus acum nicio lună că asta se și urmărea – «renovarea» (firească, necesară), nu «demolarea». Vom cere în primă fază o audiență la domnul viceprimar pentru a lămuri cât de definitiv e acest «nou» proiect. Dacă hotărârea primăriei e luată, vom lupta cu tot ce avem să nu se întâmple. Împreună cu toți timișorenii care simt la fel. Grădina de Vară Capitol e un plămân prin care orașul respiră cultură. Nu avem nevoie acolo de alte ziduri”, au mai spus organizatorii Festivalului „Ceau, Cinema!”.

Pe rețelele de socializare circulă deja un tabel pentru adunarea de semnături împotriva dărâmării Grădinii de Vară a Filarmonicii.

Articole pe aceeași temă:

Gradina de Vara a Filarmonicii Banatul ar putea fi demolata. In loc s-ar face un centru de arta

Expozitie Multiplexity 2021, Centru Arta-Tehnologie-Experimentare, la Bastion21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor