Goana dupa Clexane – anticoagulantul pe care il cauta disperate gravidele din Timisoara

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
5Comentarii
Goana dupa Clexane – anticoagulantul pe care il cauta disperate gravidele din Timisoara
Gravidele din Timișoara caută, în ultimele luni, asiduu, un tip de anticoagulant injectabil pe care farmaciile nu îl mai au în stoc. Dacă îl au, atunci au numai câteva doze, iar gravidele, printre oamenii cu alte afecțiuni care folosesc acest medicament, au nevoie de el. Se dau telefoane la farmacii, se rezervă doze de Clexane, dacă acestea există, și sunt liste de așteptare pentru atunci când sosesc câteva injecții…

În ultimul timp, unor gravide le este prescris un anticoagulant pe care trebuie să și-l administreze în sarcină, dacă acestea au probleme cu coagularea sângelui (ori dacă au avut sarcini pierdute în trecut), iar cu cât vârsta femeii este mai mare cu atât va ajunge, cel mai probabil, să-și administreze acest medicament, dacă doctorul specialist (hematologul) îl recomandă. Sunt injecții, cu diferite concentrații, de 0,2, 0,4, 0,6, 0,8 mililitri, care se administrează, de obicei, o dată pe zi. Problema este că de câteva luni aceste injecții nu se mai găsesc, decât dacă „ai noroc”, pe la unele farmacii, și de multe ori trebuie să fii pe liste de așteptare pentru a-l primi.

Gravidele din Timișoara care au nevoie de Clexane au făcut adevărate comunități, își transmit uneia-alteia locul unde au găsit medicamentul și unde mai sunt doze disponibile. Soluția injectabilă anticoagulantă este eliberată pe rețetă compensată, de obicei de 30 de doze pe lună, iar farmacistul nu poate elibera pe rețetă 29 de doze, trebuie să fie „musai” 30. Se ajunge astfel în situația că gravidele ajung la farmacie și cei de acolo spun că au 26 de doze și nu le pot elibera. Un caz fericit, în definitiv iau și pe bani, fără rețeta compensată, dar, de obicei, răspunsul invariabil pe care îl primesc este că acest medicament nu există în farmacii.

Trebuie să faci un adevărat tur de forță pe la farmacii ca să poți ajunge să cumperi aceste medicamente. Chiar și în urma acestui tur de forță riști să nu te alegi cu nimic. O farmacie are două doze, alta șase, iar cele mai multe… nu au deloc. Gravidele au început să facă schimburi între ele de Clexane, dacă li s-a mărit doza și au nevoie de concentrații mai mari, atunci le dau celor care au nevoie de doze mai mici și tot așa, într-o roată a supraviețuirii până la următorul stoc de medicamente care va sosi la o farmacie din oraș. Și se obicei farmaciile primesc 40 de doze, iar acelea sunt „promise”…

Pe site-ul Ministerului Sănătății au apărut diverse informații cum că în cazul medicamentului Clexane s-au primit notificări de necomercializare din motive de fabricație.
Ultima informare, pe site-ul http://medicamentelipsa.ms.ro, din 9 iunie, relevă faptul că în cazul Clexan-ului de 0,2 ml deținătorul autorizației de punere pe piață a anunțat o discontinuitate temporară din motive de fabricație, iar în cazul Clexan-ului de 0,8 ml existau stocuri la trei distribuitori angro.
Cele mai folosite concentrații de Clexane sunt cele de 0,4 și 0,6 ml, cel puțin în cazul gravidelor, cele care se găsesc cel mai greu…

Clexane se utilizează pentru a preveni formarea şi dezvoltarea cheagurilor de sânge în interiorul vaselor sanguine. Se utilizează în mai multe cazuri, și în cazul în care cineva este supus unei intervenţii chirurgicale sau, în cazul în care, ca urmare a unor boli, mobilitatea este redusă.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor