Gata cu greva la Filarmonica Banatul, dar continua negocierile pentru contractul colectiv de munca

De Roxana Deaconescu
7Comentarii
Gata cu greva la Filarmonica Banatul, dar continua negocierile pentru contractul colectiv de munca
© foto: arhiva
Artiștii sindicaliști de la Filarmonica Banatul din Timișoara au oprit deocamdată greva generală, după ce au semnat un acord cu conducerea instituției de cultură și cu primarul Nicolae Robu. Continuă însă negocierile pentru semnarea contractului colectiv de muncă, însă cu un termen limită: 10 noiembrie.

Primarul Nicolae Robu s-a întâlnit pentru a doua oară în această săptămână, marți, cu sindicaliștii de la filarmonică. Edilul-șef susține că le-a înțeles durerile, dar și că ei trebuie să înțeleagă că nu pot ține grevă la nesfârșit.

„În final, ei s-au angajat, a fost din proprie inițiativă luat angajamentul, să oprească greva dacă eu îmi asum rolul de garant al implicării în mersul lucrurilor pe mai departe în filarmonică, atât pe perioada de negociere a CCM, dar și ulterior. Le-am spus că deși am atâtea și atâtea sarcini, chiar așa le-am spus, așa cum am asumat o mulțime de prerogative care în mod normal n-ar fi în sarcina mea, am lucrat la diverse ore din zi și noapte, numai și numai pentru a face lucrurile să meargă, îmi adaug o sarcină în plus. Mi-au arătat ceva fluturași, un tabel cu salarii. Ca să pot avea încredere totală în informație, am cerut să mi se prezinte o situație sub semnătura conducerii filarmonicii, inclusiv a șefei de la resurse umane. Sper ca lucrurile să intre în normalitate, să înțeleagă fiecare dintre părți că nu se poate fără comunicare, interacțiune și respect reciproc”, a explicat Nicolae Robu.

Cele trei părți au semnat o convenție, prin care se angajează ca până în 10 noiembrie să finalizeze negocierile și să semneze contractul colectiv de muncă, perioadă pe care Sindicatul Filarmonicii Banatul se obligă să suspende greva generală în care au stat timp de zece zile, dar și protestele de stradă. În cazul în care până în noiembrie nu va fi semnat CCM din cauza conducerii (absența nejustificată de la negocieri, delegarea unor persoane fără drept de semnătură și fără mandate, limitarea timpului de negociere discreționar fără o înțelege bilaterală), sindicatul va relua greva fără parcurgerea etapelor premergătoare conform legii.

Mai mult, primăria se obligă să verifice temeinic toate aspectele legate de activitatea managerială din punct de vedere financiar, juridic, cât și a celorlalte aspecte sesizate de către sindicat. Primarul se implică personal în problemă.

„I-am îndemnat să lase la o parte ce a fost, pentru că s-au adus jigniri reciproce, le-am adus aminte că n-au scăpat ocazia să mă jignească și pe mine, să spună bazaconii, dar eu nu le pun la suflet. Eu am venit să discut cu ei, dar pe poziții de respect. Cred că întâlnirea a fost foarte bună. Eu, în stilul pe care deja îl știe toată lumea, foarte direct le-am spus «asta da», «asta nu» și am avut percepția că toată lumea a fost mulțumită. Deci, sper să se încheie odată cu aceste tensiuni. Contractul CM trebuie convenit și semnat. Nu este un document obligatoriu, dar este unul care poate ajuta”, a mai explicat Robu.

Edilul-șef spune că ar trebui să aibă loc întâlniri zilnice pentru negocieri și crede că este suficient timp până în 10 noiembrie pentru a se ajunge la un acord pe contractul pregătit de sindicaliști.

Articole pe aceeași temă:

Discuțiile de la Filarmonica Banatul s-au mutat, luni, în birourile din primărie. Primarul Robu i-a chemat pe artiștii sindicaliști de la filarmonică și pe directorul Ioan Gârboni la o întâlnire, la ora 14. Cum era de așteptat, cele două părți nu au ieșit prea împăcate din cabinetul lui Robu. Va fi ...
Artiștii nemulțumiți ai Filarmonicii Banatul au început săptămâna cu un nou protest. „Vrem cultură, nu dictatură” s-a strigat în fața instituției de cultură în a patra zi de proteste, în timp ce liderii de sindicat au intrat la o nouă rundă de negocieri cu directorul Ioan Gârboni. Angajații filarmon...
Tristețe mare la început de stagiune la Filarmonica Banatul, una dintre cele mai importante instituții de cultură din Timișoara! O parte dintre muzicienii angajați au refuzat să urce pe scenă la deschiderea noii stagiunii, anunțând că au intrat în grevă generală. Motivul: nu se reușește negocierea u...7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor