Gata cu banii de la nemti pentru cladirile istorice! Robu: Acest program a functionat extraordinar de greoi

De Roxana Deaconescu
14Comentarii
Gata cu banii de la nemti pentru cladirile istorice! Robu: Acest program a functionat extraordinar de greoi
Creditul pus la dispoziție de nemți timișorenilor și administrației publice locale nu mai poate fi folosit. Contractul a expirat, dar funcționarii primăriei anunță că… Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW și-a retras finanțarea.

Conform unui proiect de hotărâre care va ajunge la următoarea ședință în atenția consilierilor locali, municipalitatea trebuie să aloce bani din bugetul local pentru „finalizarea lucrărilor de execuție pentru contractele în derulare din cadrul Programului KfW pentru reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timișoarei și aprobarea finanțării de la bugetul local a cheltuielilor necesare finalizării acestora, ca urmare a retragerii finanțării germane”. Proiectul de hotărâre este greșit însă, pentru că nu este vorba despre o retragere a finanțării, ci despre expirarea contractului, la data de 1 ianuarie 2016.

Vă reamintim, KfW a fost de acord să pună la dispoziție un împrumut care nu depășește 3 milioane de euro și o contribuție financiară care nu depășește 2 milioane de euro. 90% din acești bani erau destinați proprietarilor privați, iar restul puteau fi folosiți de municipalitate pentru clădirile publice. Aleșii locali au decis să finanțeze reabilitarea unora dintre cele mai importante licee din oraș, care funcționează în clădiri istorice.

Din cele 5 milioane de euro primite de la nemţi, partea de asistenţă financiară, 3 milioane, reprezenta, de fapt, un împrumut pe termen de 30 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani şi dobândă de 2 la sută, iar 2 milioane de euro reprezenta grantul, fonduri nerambursabile. La solicitarea proprietarilor dornici să intre în acest program, municipalitatea putea utiliza fondurile pentru reabilitarea clădirilor istorice, urmând să recupereze banii de la proprietari pe o perioadă de 10 ani.

În acordul de împrumut și finanțare datat 24 martie 2010 scrie negru pe alb că KfW va avea dreptul să refuze disponibilitatea sumelor din împrumut după data de 31 decembrie 2015.

Primarul Nicolae Robu susține că, de fapt, programul era destul de greoi și că treburile se mișcau foarte încet, așa că în cazul clădirilor istorice în care funcționează școli este mai bine ca lucrările să se desfășoare cu bani din bugetul orașului.

„Noi facem totul pe bugetul local, pentru că acest program a funcționat extraordinar de greoi. În mulțimea asta de ani de când s-a semnat acordul cu KfW s-a făcut extraordinar de puțin. Toate mecanismele sunt extrem de greoaie și, drept urmare, noi preferăm să facem lucrurile pe banii noștri, în alt ritm”, a explicat Nicolae Robu pentru tion.ro.

Proiectul de hotărâre despre care vorbim face referire atât la Liceul C.D. Loga, cât și la Liceul Lenau, unde o parte din lucrări s-au făcut pe baza fondurilor de la Banca de Dezvoltare a Germaniei.

„În baza cooperării financiare dintre Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW și România, prin Ministerul Finanțelor Publice, Municipiul Timișoara a beneficiat de fonduri pentru lucrări de reabilitare la două licee de tradiție din Timișoara, clădiri monumente istoric: Liceul Lenau și Colegiul Național C.D. Loga, care au contracte de lucrări în derulare, precum și serviciul de auditare a folosirii fondurilor alocate prin program-contract în derulare. Prin Acordul de Împrumut, Finanțare și Program încheiat între KfW, România și Municipiul Timișoara, suma maximă finanțată de KfW pentru fiecare clădire intrată în program este de 250.000 de euro. Pentru Liceul Lenau ca și proiect pilot a fost aprobată suma de 700.000 de euro, iar pentru Colegiul Național C.D. Loga suma de 250.000 de euro”, se arată într-o notă justificativă semnată de specialiștii primăriei.

Potrivit notei, sumele aprobate și plătite pentru lucrările executate pentru fiecare contract din fondurile alocate de finanțatorul KfW au fost de 502.110 lei pentru Lenau, 725.140 lei pentru Loga și pentru programul de audit 15.438 de lei.

Mai este nevoie de bani însă, așa că vor fi puși din bugetul local: pentru Lenau 2,1 milioane de lei, pentru Loga suma totală de 503.986 de lei, iar pentru auditarea programului KfW suma totală de 7.470 de lei.

La Lenau nu se lucrează încă, deși ar fi bani. Municipalitatea are însă probleme cu firma constructoare, care a decis să oprească lucrările din urma unor erori din proiect. Povestea este una mai veche și se discută de mai mult timp despre penalități.

„O să alocăm fonduri de la bugetul local pentru Lenau. Am comunicat firmei Kasdum că aplicăm penalități că nu a mai făcut nimic, deși putea să facă niște lucruri până se clarifică alte aspecte: holul de la intrare, de exemplu. Erau pe KfW, nu știu din ce motive nu s-a făcut. Am făcut notificări că mergem în instanță”, ne-a mai declarat Robu.

Puteți analiza aici tot proiectul de hotărâre!

Articole pe aceeași temă:

Milioane de euro nefolosite la Timisoara, primaria nu poate renova cladirile istorice

Primaria Timisoara pregateste taxa de reabilitare cladire istorica

Liceul Nikolaus Lenau va fi reabilitat cu bani de la Guvernul Germaniei

Gata cu santierul in Liceul Lenau. Elevii se intorc din vacanta direct in cladirea din Unirii14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor