Gala lui Kamo are 25 de ani! Johnny Bota anunta o editie exceptionala a festivalului

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
Gala lui Kamo are 25 de ani! Johnny Bota anunta o editie exceptionala a festivalului
© foto (c) fotosen.ro
Cel mai longeviv festival de blues și jazz al Timișoarei, Gala Kamo, ajunge în acest an la cea de-a 25-a ediție. Un festival cu o estetică impecabilă, blues și jazz veritabil, cu muzicieni devotați, un festival care și-a educat, în timp, publicul și, mai ales, a reușit să-și păstreze, crescând, atmosfera de festival pentru prieteni. Ediția 2015 a Galei Kamo aduce la Timișoara artiști din Germania, Ungaria, Franța, Polonia și România. Bega Blues Band, veteranii blues-ului în Timișoara, lansează în acest festival un nou album: Brassica Soup.

Gala Kamo se va desfășura în 21 și 22 noiembrie 2015, în sala Capitol a Filarmonicii. Festivalul l-a avut, vreme de 19 ediții, director artistic pe muzicianul Kamocsa Bela. După ce s-a stins din viață acest mare artist timișorean, cârma festivalului a fost preluată de Johnny Bota, coleg în formația Bega Blues Band cu Kamo de-a lungul a 30 de ani.

Programatic, Johnny Bota invită la fiecare ediție un muzician sau o formație alcătuită din artiști români din diaspora. În acest an, este invitat din Germania grupul Funcobello. Toboşarul, liderul şi fondatorul acestei formaţii este Daniel Sâpcu, fost elev al Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara. Alături de el cântă soţia sa, pianista Loredana Todor Sâpcu, absolventă, printre altele, a Facultăţii de Jazz şi Pop „Richard Oschanitzky” din cadrul Universităţii Tibiscus din Timişoara, Daniel Brennecke – bass și Jiri Halada – saxofon.

Una dintre cele mai incitante reîntoarceri la Timișoara, în Gala din acest an, se anunță a fi cea a pianistului Api Farkas, născut în România, actualmente cetăţean maghiar. În anii 70-80, Farkas a fost o prezenţă foarte activă pe scenele timişorene, făcând parte şi din formaţia Crepuscul, alături de Johnny Bota. Api Farkas va fi prezent acum ca lider al trioului Blue Moon, care îi mai are în componenţă pe Kovács-Simon János la ghitară bass şi pe Takács Bálint la baterie. Cei trei muzicieni excelează în redarea unor teme standard de jazz, în special din sfera muzicii latino-americane, de inspiraţie Michel Camillo, dezvăluie directorul artistic al festivalului.

Din Franţa va veni pe scena Galei Kamo 2015 trioul pianistului Manuel Rocheman.

”Câştigător al Premiului Django Reinhardt şi al altor numeroase premii şi distincţii, muzicianul francez este socotit drept unul dintre cei mai valoroşi din Europa, la ora actuală. Rocheman a mai fost oaspete al Galei de Blues Jazz acum mai bine de un deceniu. Venirea sa va fi posibilă datorită suportului oferit de Institutul Cultural Francez din oraşul nostru. Împreună cu el vor evolua contrabasistul Mathias Allamane şi toboşarul Matthieu Chazarenc”, mai transmit organizatorii.

Pentru prima oară, pe scena Galei va fi prezentă o formaţie din Polonia: Adam Bałdych Imaginary Quartet.

”Cei care au fost prezenţi la festivalul de jazz de la Gărâna de anul trecut au putut admira sonorităţile camerale, ingeniozitatea improvizatorică şi virtuozitatea liderului şi violonistului, Adam Bałdych, completat de excepţionala secţie ritmică: Paweł Tomaszewski – pian, Michał Barański – contrabas şi Paweł Dobrowolski – percuție.

Una dintre cele mai interesante personalităţi muzicale contemporane, pe scena jazzului funk din ţara noastră este ghitaristul Nicu Patoi, liderul grupului bucureştean Platonic Band. Patoi alcătuieşte o alchimie subtilă de intersecţii stilistice blues, rock, jazz şi funk, păstrînd esenţa calităţii muzicale într-un ansamblu unitar care dizolvă graniţele artificiale dintre genuri. Alături de Patoi evoluează muzicieni experimentaţi: vocalistul şi percuţionistul Berti Barbera, basistul Adrian Ciuplea şi bateristul Răzvan <Lapi> Lupu”, anunță Johnny Bota.

Ca în fiecare an, gazda Galei va fi formaţia timişoreană Bega Blues Band. Trupa, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, îi are astăzi în componență pe Maria Chioran- voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat şi percuţie, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – chitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe. În deschiderea concertului, formația Bega Blues Band își va lansa noul CD, intitulat Brassica Soup, pe care sunt imprimate şapte compoziţii ale lui Johnny Bota şi Lucian Nagy şi o piesă a lui Mongo Santamaria.

Concertele Galei Kamo vor începe la ora 19 și vor fi prezentate, ca întotdeauna, de ilustrul critic de jazz Florian„Moşu” Lungu. În 21 noiembrie vor cânta Blue Moon Trio (Ungaria), Manuel Rocheman Trio (Franța) și Funcubello (Germania). În 22 noiembrie, pe scena festivalului vor concerta Bega Blues Band și invitații săi, Adam Bałdych Imaginary Quartet (Polonia și Platonic Band (București).

Gala Kamo este un eveniment organizat de Filarmonica „Banatul” Timişoara, Fundaţia „Alternativa”, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara. Biletele pentru ediția a 25-a a Festivalului costă 10 lei (pentru elevi și studenți), 20 de lei sau 30 de lei (la loje) și s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii Banatul.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !