Fostul director al Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala, acuzat de hartuire sexuala

De R.J.
Reactualizat la:
31Comentarii
Fostul director al Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala, acuzat de hartuire sexuala
“Hai… că nu vrei?! Dacă erai fată mare aș fi înțeles că nu vrei… (…) Oriunde te-ai fi dus să te angajezi te-ar fi f…t un director ca să te angajeze… nu te angajează nimeni pe ochi frumoși”. Sunt vorbele lui  Gheorghe Manolache, fostul director al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Timiş, care este acuzat că a încercat să oblige o angajată să întreţină relaţii sexuale cu el pentru a nu îi face viaţa grea la locul de muncă. Bărbatul a fost înregistrat de femeie în timp ce îi făcea avansuri, însă ancheta tărăgănează de aproape două luni, acuză avocatul femeii.

Calvarul tinerei de aproximativ 30 de ani, angajată la AJPIS Timiş, a început în luna septembrie a anului trecut. Directorul de atunci al instituţiei, Gheorghe Manolache, o presa constant să întreţină relaţii sexuale cu el pentru a-i face viaţa mai uşoară la serviciu şi pentru a nu o concedia, susţine femeia. Ea mai spune că nu a cedat şi chiar a primit un termen de două săptămâni de la director pentru a se răzgândi. În tot acest timp era ameninţată constant şi presată să întreţină relaţii sexuale cu bărbatul. „Nu, dar care ar fi… păi si tu nu vrei! Păi nu vreau si eu anumite lucruri? Vezi cum este? Nu-ți cade bine! Eu n-am cum să le fac, adică trebuie să îmi calc peste cățaua de inimă, să fac împotriva ei și să-ți fac ție pe plac… nu mai pot! Nu mai pot! Hai! Deci tu nu vrei că ai tu o ambiție, că ți-ai pus tu așa în cap și nu vrei tu! Ce se întâmplă? Ce se întâmplă, că doar nu-ți fac altă gaură, tot aia este… ce se întâmplă?”, spunea Gheorghe Manolache într-o discuţie purtată în biroul lui cu angajata, care a fost înregistrată.

Din septembrie 2013 şi până la sfârşitul lui ianuarie 2014, femeia a tot sperat că în urma refuzurilor directorul o va lăsa în pace. Nu a fost însă aşa, iar în 31 ianuarie tânăra a depus o sesizare, ataşând şi înregistrarea uneia dintre discuţii, către Comisia de Disciplină a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. În 10 martie însă, cei de acolo au citat-o şi i-au cerut mai multe probe considerând, probabil, că înregistrarea audio nu este suficient de elocventă. În 25 martie, comisia s-a întrunit pentru discuţii, iar femeia a fost chemată din nou la Bucureşti unde a fost invitată să depună… alte probe. În 26 martie, tânăra şi avocatul ei au depus o plângere penală la conducerea IPJ Timiş, acolo unde cere pedepsirea lui Manolache pentru hărţuire sexuală, abuz în serviciu şi şantaj.

Din păcate, mai spun apărătorii femeii, se pare că tânăra nu este singura victimă a lui Manolache.

„Este unul dintre puţinele cazuri în care deţinem probe fără putinţă de tăgadă al unui abuz sexual, al unui şantaj emoţional, al domnului Manolache, care, timp de şase luni, în mod constant, a făcut abuz de putere, de funcţia pe care a deţinut-o până deunăzi, în vederea obținerii de satisfacție sexuală, de la clienta noastră. Deținem o probă indubitabilă, o înregistrare audio, în care se confirmă, în mod explicit, ceea ce i-a propus angajatei, iar în cazul unui refuz pe care nu îl acceptă, este amenințată cu sfârșitul carierei de funcționar public. Este inadmisibil, într-un stat drept, ca un funcționar public să fie atât de vulnerabil în fața unui director executiv, numit pe nu știu ce criterii și care, odată cu refuzul clientei mele, a încercat, inclusiv îndepărtarea din cadrul instituției publice, lucru care nu i-a reușit pentru că am intervenit cu măsurile legale pe care le deținem. Sunt cel puțin încă două cazuri, persoane care au ales să tacă, să nu rupă tăcerea și se pare că au tolerat un astfel de comportament. Tocmai, cred că acest comportament obsedant, acest comportament deviant a fost întărit de faptul că de-a lungul timpului nu era obișnuit să fie refuzat. (…) Noi am depus deja o plângere penală împotriva domnului Manolache, director executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Intervenție Socială din Timiș, pentru hărțuire sexuală, pentru abuz de funcție în scop sexual – este o infracțiune absolut nouă, introdusă în noul Cod Penal. De asemenea, am sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și protecția muncii, pentru a lua măsurile în baza legii privind egalitatea de șanse și ordonanța 137 privind interdicția oricărei forme de discriminare. Se vor declanșa cercetări penale în cauză, sperăm ca procedura să se deruleze relativ repede, sperăm să se ajungă cât mai repede în instanță, ca domnul Manolache să ajungă după gratii, acolo unde îi este locul. Riscă pedeapsa cu până la doi ani de închisoare”, spune avocatul tinerei, Florin Kovacs.

„Știu că există o sesizare care a fost transmisă Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială București cu privire la unele fapte de hărțuire sexuală, psihologică. Cam asta știu eu. Nu este de competența instituției rezolvarea unor astfel de probleme, întrucât domnul Manolache Gheorghe, la data respectivă, era conducătorul unității și atribuțiile în acest sens revin Comisiei de disciplină din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială București. În momentul de față dânsul este angajatul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș și are funcția de șef serviciu economic și în prezent se află în concediu de odihnă pentru o săptămână, de luni și până în 31 martie inclusiv. Înainte nu știam, am aflat de curând, imediat după depunerea sesizării. O cunosc pe doamna, este colega noastră de câțiva ani, este angajata instituției”, spune Diana Cojoleanca, director interimar al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș.

Reporterii www.tion.ro au încercat să ia legătura cu Gheorghe Manolache pentru a afla şi punctul său de vedere, dar până la ora publicării ştirii nu au reuşit.

AUDIO: Convorbire inregistrata dintre angajata si Gheorghe Manolache

 31Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor