Fost lector al Universitatii de Vest din Timisoara trimis in judecata de DNA dupa ce a deturnat fonduri europene

De Raoul Jurchela
Reactualizat la:
8Comentarii
Fost lector al Universitatii de Vest din Timisoara trimis in judecata de DNA dupa ce a deturnat fonduri europene
© foto: Facebook
Anchetă a procurorilor DNA Timișoara ajunsă la final în cazul unui profesor timișorean, fost cadru al Universității de Vest din Timișoara. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totul după ce a falsificat mai multe documente pentru a încasa pe ascuns bursele destinate unor cursanți pe un proiect educațional european.

Profesorul timișorean Gheorghe Petrov este acuzat că, în perioada ianuarie – decembrie 2012, ar fi falsificat 266 dispoziții de plată emise pe numele a 24 de persoane, și ar fi prejudiciat OIRPOSDRU Regiunea de Vest cu 144.000 de lei. Dascălul se ocupa de implementarea unui proiect educațional finanțat din fonduri europene, proiect numit „Împreună spre succes pentru obținerea unei calificări relevante nevoilor actuale”.

Procurorii timișoreni susțin că Petrov, în calitate de asistent manager al proiectului și administrator al unei societăți comerciale a depus la Autoritatea Contractantă documente false prin care se justifica plata burselor către cursanți, iar hârtiile au fost modificate pe calculator din simple liste în dispoziții de plată către casierie aşa încât înscrisurile să pară a reprezenta documente justificative pentru plata burselor. Ulterior managerul de proiect a centralizat și a depus documentele justificative la OIRPOSDRU, iar documentele au fost aprobate pentru rambursarea sumelor de bani aferente.

„Acelaşi inculpat, în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2012, în calitate de asistent manager în cadrul proiectului şi reprezentant ai partenerului SC R&B Consulting SRL, de a induce și menține în eroare un număr de 13 participanţi la cursurile de formare profesională organizate în cadrul proiectului în specializarea tehnician operator procesare text şi imagine, respectiv designer pagini web, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv prin determinarea cursanților să semneze înscrisuri cu rubrici simplificate, sub pretextul că acestea ar fi necesare pentru a atesta că în timpul derulării cursului nu și-au modificat datele de identitate, și ulterior, după obținerea semnăturilor, transformarea acestora prin falsificare în înscrisuri care atestau efectuarea plății subvențiilor, în scopul obţinerii unui folos material în sumă de 128.700 lei, reprezentând contravaloarea subvenţiilor aferente celor 13 luni de curs, neacordate participanţilor, fapte care au avut ca urmare pricinuirea unor pagube părților vătămate în cuantum total de 106.800 lei conform raportului de expertiză contabilă judiciară întocmit în cauză”, susțin procurorii DNA Timișoara în rechizitoriu.

Fostul lector al Universității de Vest a folosit, spun procurorii, 65 de înscrisuri falsificate în fața magistraților de la Judecătoria Timișoara – Secția Civilă, susținând nereal că bursele ar fi fost achitate. Manevra a fost descoperită, însă, de judecători, iar aceștia au suspendat cauza până la soluționarea procesului penal. În 12 februarie 2018, în timpul ședinței de cameră preliminară de la Tribunalul Timiș, magistrații au decis trimiterea lui Gheorghe Petrov în judecată în stare de libertate pentru comiterea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Articole pe aceeași temă:

Acuzații grave pentru un lector al Universității de Vest din Timișoara. Acesta este bănuit că ar fi orchestrat o fraudă cu fonduri europene obținute în urma unui proiect educativ. Dascălul și-ar fi însușit banii de la UE destinați pentru plata burselor de care beneficiau cursanții, iar procurorii DN...8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor