Fost director al CJAS Timis, trimis in judecata pentru complicitate la inselaciune si spalare de bani

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Fost director al CJAS Timis, trimis in judecata pentru complicitate la inselaciune si spalare de bani
© Fost director al CJAS Timis, trimis in judecata pentru complicitate la inselaciune si spalare de bani (foto: arhiva)
Cristian Călin Careba, fost director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, alături de alte trei persoane, el fiind acuzat de conflict de interese, complicitate la înșelăciune și spălare de bani.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Cristian Călin Careba, prejudiciul estimat fiind de 987.772,9 lei.

Conform procurorilor, „în perioada 14.12.2009 – 27.07.2012, în calitate de președinte – director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, având ca atribuții încheierea contractelor de furnizare de servicii medicale, inculpatul Cristian Călin Careba a participat la încheierea de către CJAS Timiș a contractelor de furnizare servicii medicale cu Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia, Spitalul de Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță Jebel, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Louis Turcanu, Spital Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, SC S. SRL și SC S.C. SRL și a semnat contractele și actele adiționale aferente, deși atât în perioada anterioară dobândirii funcției, cât și în perioada deținerii acesteia, prin intermediul SC S.N. SRL, societate pe care o controla și administra în fapt, inculpatul a realizat foloase materiale ca urmare a încheierii cu aceiași furnizori de servicii medicale de contracte de prestări servicii în domeniul IT”.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunii martie 2014, perioadă în care Careba îndeplinea funcția publică de execuție de comisar cl. I, grad profesional superior, în cadrul Direcției Generale Monitorizare, Control și Antifraudă din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în calitate de coordonator al echipei de control desemnată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate să efectueze un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL (persoană juridică cu care se afla în relaţii comerciale şi din partea căreia beneficia de foloase materiale), Careba a întocmit un proces-verbal de constatare ce concluziona respectarea de către furnizor a obligațiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitalicești încheiat cu CJAS Timiș. Astfel, fostul director al CJAS Timiș a obținut un folos patrimonial din partea respectivei firme „întrucât, în situaţia constatării realităţii, respectiv a încălcării obligațiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitalicești, furnizorul ar fi fost supus unor sancţiuni pecuniare, respectiv reţinerea unei sume calculată prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferentă lunii verificate”, spun procurorii.

Totodată, în perioada 1 ianuarie 2010 – 1 aprilie 2014, în care Cristian Călin Careba era președinte-director general în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate sau îndeplinea funcția de coordonator Regional în cadrul Direcției Generale de Monitorizare, Control și Antifraudă, acesta „a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL şi SC S.C. SRL, societăți administrate de inculpata Eugenia Diana Nicoară, astfel încât aspectele neconforme realităţii să nu fie descoperite în cadrul unor acțiuni de control, ceea ce a înlesnit inducerea în eroare de către inculpată a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăți”, se mai arată în rechizitoriu.

Astfel, în 18 iunie 2014, în cadrul unei acțiuni de control efectuat la SC S.C. SRL, pentru a stabili, prin efectuarea de verificări în teren, a realității efectuării serviciilor medicale raportate și decontate de CJAS Timiș, aflând că deplasările în teren au evidențiat mai multe situații de pacienți fictivi, Careba a dispus finalizarea controlului la aceeași dată.

Ca urmare, Grațiela Los și Laura Mihaela Marian, în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis a consemna faptul că au fost identificate mai multe situații de pacienți fictivi.

„În perioada 21.11.2011 – 16.01.2014, prin intermediul SC S.N. SRL, inculpatul Cristian Călin Careba a dobândit în mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plată contravaloare factură, suma totală de 243.856 lei, pe care a folosit-o în vederea acoperirii liniei de credit acordată de Banca Transilvania, plata dobânzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din bancă sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, cunoscând că aceste sume provin din săvârșirea infracțiunii de înșelăciune”, mai transmit procurorii.

Prejudiciul estimat este de 987.772,9 lei, sumă cu care Casa Judeţeană de Pensii Timiş s-a constituit parte civilă.

„Prin ordonanţele procurorului din 13.03.2015 și 08.10.2015 s-a dispus măsura sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 987.772,9 lei asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Cristian Călin Careba, Eugenia Diana Nicoară, precum şi părților responsabile civilmente SC S.C. SRL şi SC S. SRL (societăţi administrate de inculpata Eugenia Diana Nicoară), constând în terenuri, un autoturism, respectiv aparatură medicală. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Timiș. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, transmite Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, Cristian Călin Careba este acuzat de conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înșelăciune în formă continuată și spălare de bani în formă continuată, Eugenia Diana Nicoară este acuzată de înșelăciune în formă continuată și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Grațiela Los este acuzată de fals intelectual şi uz de fals, iar Laura Mihaela Marian este acuzată de fals intelectual şi uz de fals.

Toți cei patru au fost trimiși în judecată sub control judiciar.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor