Firmele timisorene sunt afectate de introducerea salariului minim in Germania

De M. Hoster
Reactualizat la:
14Comentarii
Firmele timisorene sunt afectate de introducerea salariului minim in Germania
© TION: Firmele timisorene sunt afectate de introducerea salariului minim in Germania
Dacă germanii s-au plâns de faptul că muncitorii români afectau piaţa muncii din Germania, exemplul şoferilor de tir fiind foarte bun în acest sens, ei venind cu pretenții salariale mult mai mici faţă de nemţi, iată că introducerea salariului minim în această ţară supără acum firmele româneşti. Reprezentanţii acestora spun că această măsură duce la cheltuieli mai mari, ceea ce impune chiar reorganizarea activităţii desfăşurate.

Aproximativ 98.000 de cetățeni români au emigrat în prima jumătate a anului trecut în Germania. Unul din șapte imigranți în Germania din perioada ianuarie – iunie 2014 a venit din România. Subsidiarele unor firme germane din România, dar și firme cu parteneri germani obișnuiesc să-și trimită personalul în Germania în vederea specializării.

Germania este cunoscută ca un spațiu prielnic pentru pregătirea personalului, dar și o locație deosebit de favorabilă pentru târguri și expoziții. Începând din acest an toate aceste atracții sunt temperate de o lege potrivnică acestor activități,€“ ba mai mult, în foarte multe cazuri o povară financiară greu de suportat de către companii, spun reprezentanții acestor firme.

Din 1 ianuarie 2015 a fost introdusă în Germania legea salariului minim obligatoriu, aceasta impunând plata a 8,5 euro/oră brut pentru orice activitate prestată în Germania. Astfel, un participant la un târg în Germania trebuie plătit de compania sa indiferent din ce țara vine a€“ cu 8,5 euro/oră, la care se adaugă cheltuielile existențe și până acum: diurnă, transport, cazare și masă. Acest lucru va duce la reducerea numărului de vizitatori în scop profesional, sau va reduce drastic numărul de zile alocate pregătirii respectiv șederii la eveniment.

„Aceasta lege ne îngreunează activitatea mai mult decât oricând, costurile ridicate obligându-ne să ne reorganizăm activitatea”, spune Leontin Frumuzache, director executiv la o societate timișoreană. Lipsa prezenței la târguri și expoziții de profil, cât și restrângerea activității personalului pe teritoriul Germaniei “va avea pe termen lung un impact economic negativ pentru multe companii românești”, mai spune Frumuzache.

„O consecință a noii legi este și faptul că produsele importate din Germania în România ar putea deveni automat mai scumpe, deoarece transportatorii sunt obligați să respecte aceeași lege. Prin creșterea costurilor salariale cresc prețurile de transport și implicit prețul produselor importate din Germania. „Pentru shop-urile online din România, care importă marfă premium din Germania, această lege implică prețuri mai mari. Totodată sunt avantajați comercianții, care desfac marfă ieftină din Europa de Est și din China”, spune Traian Pop, director pentru Europa de Est al unei alte firme din Timișoara.

La rândul lui, Peter Hochmuth, președintele Clubului Economic German Banat are impresia că „în unele domenii legea a făcut abstracție de la țelul inițial”, având în vedere că ideea de bază era „ca această lege să creeze o concurență loială în Germania”. Firme care produc sau oferă servicii în Germania trebuie să acorde acest salar minim. „Realizam însă că acum concurența din afară Germaniei este denaturată. Firmele din România care-și trimit temporar angajații în Germania pentru a achiziționa mărfuri, pentru a se specializa, sau pentru a participa la evenimente în scop publicitar sunt expuse unor costuri ridicate”, spune Hochmuth.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor