Începând cu data de 27 ianuarie fermele unde se cresc animale vor putea deschide unităţi de abatorizare locale, de tipul centrelor de sacrificare integrate. La acea dată vor intra în vigoare prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 140/2016 pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare în domeniul abatorizării, care stabileşte condiţiile minime de funcţionare pentru abatoarele de capacitate mică.
Prin acest act normativ se creează posibilitatea înfiinţării unor unităţi de abatorizare locale, de tipul centrelor de sacrificare/punctelor de tăiere integrate în fermă, unde fermierii şi crescătorii de bovine, ovine, caprine şi porcine vor putea să îşi sacrifice animalele din fermele proprii. Aceste obiective noi trebuie supuse procedurii de autorizare sanitară veterinară în conformitate cu prevederile Ordinului Preşedintelui ANSVSA nr.57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unităţilor care produc, prelucrează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul oficial al României, Partea I, nr.1056 din 28 decembrie 2016.
Citiți principiile noastre de moderare aici!