Fântâna cu Pești, reabilitare de 140.000 de euro. Primele lucrări serioase după 62 de ani de la construire

De Roxana Deaconescu
32Comentarii
Fântâna cu Pești, reabilitare de 140.000 de euro. Primele lucrări serioase după 62 de ani de la construire
© foto: arhivă
Fântâna cu Pești din centrul Timișoarei, un simbol al orașului, intră în șantier pentru reabilitare la 62 de ani de la construire. Reprezentanții PMT pun la bătaie aproape 140.000 de euro din bugetul local pentru refacerea fântânii, foarte multe lucrări urmând să se facă în subteran. Va avea și un nou joc de lumini, care va fi automatizat.

Oficialii primăriei au scos la licitație serviciile de proiectare și execuție lucrări de reabilitare aferente obiectivului de investiții Fântâna ornamentală cu Pești, cuprinsă în lista monumentelor istorice din Timișoara.

„Fântâna ornamentală cu Pești, situată în Piața Victoriei, reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Timișoara, un simbol al orașului de pe Bega. Monumentul dă o notă distinctă zonei, revigorând atmosfera creată de clădirile monumentale din jur, fiind o oază de relaxare a pieței. Ca urmare a concluziilor raportului de expertiză, se impun lucrări de reabilitare datorită degradării avansate a bazinului fântânii, a căminului tehnic și a instalațiilor hidraulice exterioare (conducte, duze, robineți etc.), generate de perioada îndelungată de exploatare a structurii. Lucrările propuse au ca scop reabilitarea construcției din punct de vedere structural, al finisajelor, instalațiilor electrice, hidraulice și a racordurilor, cu păstrarea arhitecturii și dimensiunilor geometrice”, se arată în anunțul de participare trimis către SEAP la sfârșitul lunii decembrie.

Consilierii locali au aprobat încă din luna aprilie 2018 documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenție și indicatorii tehnico-economici, care arătau un cost estimativ de 730.000 de lei cu tot cu TVA. Documentația a fost întocmită de firma Eurodraft Proiect Design SRL, cu un contract în valoare de nici 20.000 de lei, spun oficialii PMT.

Fântâna din centru a ajuns să se degradeze atât de tare încât e nevoie de reabilitarea întregii structuri subterane. Vorbim despre prima lucrare complexă care se va face după construcția fântânii din anul 1957. Inițial, aceasta a avut forma unei stele cu cinci colțuri, pe care erau așezați pești de bronz.

Va fi reabilitat și impermeabilizat bazinul fântânii, va fi refăcută hidroizolația camerei tehnice, vor fi înlocuite instalațiile hidraulice în camera pompelor și cele aferente fântânii ornamentale, va fi refăcut branșamentul de apă și racordul la canalizare, precum și instalația electrică de alimentare a fântânii și va fi montat un tablou electric de automatizare și control a locurilor de apă și lumină, fiind realizat un nou concept pentru apă și lumină, se mai arată în documentație.

„Fiind monument istoric, se va face restaurarea elementelor ornamentale (curățare și conservare) cu materiale compatibile celor existente la obiective cu valoare istorică, la recomandarea Comisiei de monumente, conform avizului dat de aceasta”, au spus reprezentanții PMT pentru tion.ro. La expertiza făcută au participat inclusiv specialiști din Ministerul Culturii.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată până la urmă la 645.000 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproximativ 140.000 de euro, însă prețul va scădea puțin în urma licitației.

Practic, firma cu care municipalitatea va semna contractul va trebui să pregătească un proiect tehnic și toată documentația necesară pentru execuția lucrărilor, precum și execuția propriu-zisă. Ofertele se pot depune până în 19 februarie, ora 15.

Dacă licitația se desfășoară fără probleme, Fântâna cu Pești ar putea intra în șantier chiar anul acesta. Banii vor fi luați din bugetul local.

Articole pe aceeași temă:

Pentru a elimina stresul din viaţa voastră, relaxaţi-vă lângă fântânile din oraş - oficialii Primăriei Timişoara sunt convinşi de rezultate, aşa că pregătesc reabilitarea Fântânii cu Peşti din centru, prezentată ca fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice ale urbei, şi a fântânii di...32Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor