Exportam mai mult decat importam: balanta comerciala a Timisului ramane pozitiva

De M. Hoster
Exportam mai mult decat importam: balanta comerciala a Timisului ramane pozitiva
Societăţile timişene care exportă bunuri menţin pe plus economia judeţului. Valoarea totală a sumelor din balanţa comercială excedentară este de aproape 323 de milioane de euro. De asemenea, mare parte din importurile realizate sunt în fapt materii prime folosite pentru realizarea producţiei economice, adică nu exportăm produse brute ci cu valoare semnificativă adăugată.

Judeţul Timiş rămâne cu o balanţă comercială pozitivă. Datele statistice oficiale prezentate la începutul acestei săptămâni arată că economia celui mai vestic judeţ exportă mai mult decât importă, diferenţa în plus fiind de 322,682 milioane de euro, după primele 10 luni ale anului. Cea mai mare parte a sumelor provin din producţia realizată de societăţile multinaţionale. Astfel, cele mai mari creşteri se înregistrează la finalul lunii septembrie, ultima cuantificată, la categoria maşini, aparate şi echipamente electrice fiind de peste 32 milioane euro într-o singură lună. De asemenea, creşteri importante au fost înregistrare la categoria mijloace de transport cu 11,670 milioane euro, cu 5,968 milioane euro la instrumente şi aparate optice, fotografice, cinematografice, de măsură, de control sau precizie. Aproape jumătate din exporturile judeţului sunt concentrate la această categorie industrială a maşinilor, aparatelor şi echipamentelor electrice.

În ceea ce priveşte producţia industrială, aici creşterea este continuă în acest an. Producţia industrială realizată în luna noiembrie a anului curent de operatorii economici din judeţul Timiş a fost mai mare cu 8,6 % comparativ cu luna precedentă. Producţia industrială realizată în luna noiembrie 2011 de operatorii economici din judeţul Timiş cuprinşi în eşantion a fost mai mare cu 7,2 % comparativ cu luna noiembrie a anului 2010. Producţia industrială realizată în perioada 01.01.2011 – 30.11.2011 a crescut cu 14,8 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !