Eroii Regimentului 6 Artilerie Grea, comemorați la Timișoara. Invitat este și un veteran de 99 de ani

De Adrian Panduru
2Comentarii
Eroii Regimentului 6 Artilerie Grea, comemorați la Timișoara. Invitat este și un veteran de 99 de ani
© foto: arhivă
În urbea de pe Bega vor fi comemorați eroii din Regimentul 6 Artilerie Grea. Această aniversare este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română.

În 20 august, la ora 9, la Biserica Militară din Piața 700 va fi organizată o slujbă de pomenire a eroilor și veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român. La ceremonie este invitat și veteranul de război Constantin Călina, în vârstă de 99 de ani.

Evenimentul este organizat de urmașii veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român. Vor participa și reprezentanți din Brigada 18 Cercetare-Supraveghere ,,Decebal”.

Înființat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reședință la Alba Iulia, comuna Floreşti (județul Cluj), Sibiu şi Timișoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1).

Regimentul a participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 august 1944. După lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944).

Sub conducerea veteranului de război Constantin Călina, veteranii de război din acest regiment au organizat între 1987-2011 evenimente în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă în fiecare an. Regimentul a supraviețuit ofensivei sovietice declanșată la 20 august 1944 pe aliniamentul Iaşi-Chişinău.

Este cea mai longevivă manifestare a veteranilor de război din armata română. Dacă în 1992 la ea participau 78-80 persoane, în prezent în Timişoara mai sunt doar puțini veterani de război, ce nu mai pot participa din cauza vârstei înaintate. Din acest motiv, veteranii de război ai regimentului şi urmaşii acestora, la iniţiativa profesorului Laurenţiu Mioc şi a col. (r) Neculai Stegăriţă, au decis continuarea tradiţiei de comemorare a eroilor şi a veteranilor de război din Regimentul 6 Artilerie Grea român.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor