Emisari ai Consiliului Europei – in evaluare la Fundatia pentru Tineret Timis, pentru certificarea calitatii

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
2Comentarii
Emisari ai Consiliului Europei – in evaluare la Fundatia pentru Tineret Timis, pentru certificarea calitatii
© TION: Emisari ai Consiliului Europei – in evaluare la Fundatia pentru Tineret Timis, pentru certificarea calitatii
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) primeşte în aceste zile vizita de evaluare a reprezentanților Consiliului Europei pentru certificarea privind standardul de calitate a centrelor de tineret (Quality Label for Youth Centers). Dacă primesc această certificare, tinerii din Timişoara, peste 30 de ONG-uri care fac parte din fundaţie, au mai multe şanse în a dezvolta şi accesa mai multe programe europene destinate lor.

Grupul de experți din partea Consiliului Europei face o vizită de trei zile, în cadrul căreia membrii acestei comisii vor analiza candidatura Fundației Județene pentru Tineret Timiș pentru obținerea Certificării privind standardul de calitate pentru centre de tineret, acordat de Consiliul Europei. Acest standard de calitate reprezintă un mecanism prin care centrele de tineret adoptă și implementează valorile și politicile Consiliului Europei, organizează diferite activităţi, dar au şi acces la mai multe fonduri europene pentru a organiza acitivăţi specifice tinerilor.

„Avem două centre de tineret ale Consilului Europei, centre rezidenţiale, unul în Strasbourg şi unul în Budapesta. În Budapesta avem 120 de acitivtăţi pe an. De-a lungul anilor am primit mai multe cereri de la mai multe ţări, dacă putem deschide un centru ca cel din Budapesta şi cel din Strasbourg. A venit ideea de a crea o reţea de centre în statele membre UE. În 2012 am început să vizităm centrele aplicante. Timişoara este al 7-lea centru pe care îl vizităm. Mai avem două zile de discuţii intense, să încercăm să vedem dacă centrul aplicant îndeplineşte criteriile de calitate”, a spus Olaf Köndgen – director executiv al Centrului European pentru Tineret din Budapesta.

Dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească centrul de la Timişoara sunt cinci puncte „care nu se discută”: activitatea să fie canalizată pe domeniul tineretului, să existe infrastructură de cazare pentru desfăşurarea de activităţi pentru tinerii din exterior, să existe un mandat clar de sprijin din partea autorităţilor, să aibă personal educaţional angajat şi din activitîăţile pe care le derulează să împărtăşească din valorile Consiliului Europei. Spre exemplu, capacitatea de cazare trebuie să fie la nivelul la care poate adăposti oarticipanţi la un curs de training, eveniment care de obicei are 20-25 de invitaţi. La Timişoara, în acest centru pentru tineret, practic la Casa Tineretului, capacitatea este de 30 de locuri de cazare.

„Deja am început să participăm la o reţea de centre de tineret care dezvoltă lucruri extraordinare în Europa. Având o certificare externă ne dă un plus valoare activităţii pe care noi o desfăşurăm, ne oferă posibilitatea de a încheia parteneriate noi şi de a obţine cu uşurinţă puţin mai mare granturi europene care vin de la Bruxelles, Strasbourg sau de la diferite instituţii europene. Acest program a început de cinci ani şi sunt numai şase centre care au fost evaluate până în prezent în toată Europa. Sunt condiţii legate de infrastructură şi de personal angajat pe componentele de educaţie. Este singurul centru din România care a fost acceptat pentru a primi această evaluare. Din primăvară până luna trecută am tirmis peste 150 de tineri în colaborări internaţionale”, spune Mihai Adrian Vilcea – vicepreședinte FITT.

Procesul de evaluare durează câteva luni, iar raportul final va fi supus unui vot al statelor membre. După ce a fost obţinut certificatul de calitate, peste trei ani centrul de tineret va fi reevaluat.

FITT – Fundația Județeană pentru Tineret Timiș este o fundație umbrelă condusă de 31 ONG-uri de și pentru Tineret din Județul Timiș, care are ca scop crearea de programe și proiecte pentru tineri și organizații de tineret, precum și administrarea patrimoniului – Casa Tineretului în folosul acestora.

La evenimentul care a marcat această vizită au fost prezenţi şi viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu, alături de consilierul primarului urbei de pe Bega, consilierul judeţean Marian Constantin Vasile, care i-au asigurat pe membri delegaţiei de suportul administraţiei în proiectele tinerilor.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor