E oficial: aproape 150.000 de euro pentru monumentul anticomunist de la Padurea Verde!

De A.S.
Reactualizat la:
17Comentarii
E oficial: aproape 150.000 de euro pentru monumentul anticomunist de la Padurea Verde!
Consiliul Local Timişoara a fost de acord să aloce încă 300.000 de lei, adică peste 66.000 de euro, pentru continuarea lucrărilor la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat. Asta, după ce în trecut s-au mai alocat 340.000 de lei, aproximativ 75.000 de euro, pentru acelaşi obiectiv de la Pădurea Verde. În total, vorbim de aproape 150.000 de euro de la bugetul local. Primarul Nicolae Robu a recunoscut că suma este mare şi n-a putut spune exact ce s-a făcut cu banii în trecut, dar le-a cerut aleşilor să voteze alocarea că… vor veni şi lămuriri după.

Consilierii locali timişoreni au aprobat, marţi, un proiect de hotărâre care prevede alocarea sumei de 300.000 de lei de la bugetul local către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – filiala Timiş, în vederea continuării lucrărilor de construcţii la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Banat. Asociația a inițiat un proiect de reamenajare, motivând că monumentul ajunsese într-un stadiu avansat de degradare.

Marți, în plen, au fost şi abţineri şi voturi împotrivă. Consilierul PP-DD Petrică Folică, de exemplu, s-a arătat a fi de acord cu proiectul, dar a cerut să primească o justificare pentru sumele cheltuite anterior. Şi asta, pentru că în trecut s-au mai alocat 340.000 de lei pentru monumentul de la Pădurea Verde.

„Da, vom analiza ce s-a întâmplat. Sumele sunt mari pentru oricine intră în contact cu ele şi evident că mi-am pus şi eu problema de ce sunt sume atât de mari. Proiectul a fost iniţiat în perioada administraţiei anterioare şi nu ştiam date despre el. Arhitecţii au vrut să se realizeze un monument care într-adevăr să fie un omagiu şi au prevăzut folosirea unor materiale foarte scumpe, un granit masiv (…) Merită să facem un efort şi eu mi-am arătat disponibilitatea să ducem la bun sfârşit acest monument, dar solicitarea domnului consilier Petrică Folică este una pertinentă, trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat cu banii de până acum. V-aş ruga să acceptaţi finanţarea proiectului aşa cum a fost el aprobat iniţial şi cum a fost el propus de către specialişti, de către arhitecţi”, a făcut apel la consilieri primarul Nicolae Robu.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”. Au fost trei abţineri şi trei voturi „împotrivă”, iar un consilier nu a votat deşi se afla în sală.

UPDATE. Valoarea totală a lucrărilor prevăzute la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste prin proiectul de reamenajare depăşeşte 200.000 de euro. Este vorba de suma 921.000 de lei (cu TVA), potrivit documentelor justificative care însoţesc proiectul de hotărâre. Unele lucrări s-au realizat, altele trebuie făcute de acum. Monumentul ar urma să aibă peste 40 de plăci de granit negru (45.000 de euro), mai trebuie realizat un sistem de iluminat, trebuie semănat gazon şi este nevoie de o instalaţie de irigare, potrivit beneficiarului, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, şi a constructorului, SAIF-TIM. Fondurile care mai sunt necesare pentru finalizarea lucrării ar fi de aproximativ 581.000 de lei, afirmă solicitanții.

 

 Articole pe aceeaşi temă:

Folica revine! Cere justificarea banilor pentru reabilitarea monumentului de la Padurea Verde

 17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor