DNA critica modificarile aduse Codului Penal

De T. Ex.
Reactualizat la:
2Comentarii
DNA critica modificarile aduse Codului Penal
© TION - Directia Nationala Anticoruptie
Direcția Națională Anticorupție (DNA) avertizează că parlamentarii trimiși în judecată pentru fapte de corupție ar putea să fie achitați, iar cei aflați deja în detenție ar putea fi eliberați. Asta după ce Camera Deputaților a votat, marți, modificările aduse la Codul Penal.

DNA nu este de acord cu modificările aduse Codului Penal și subliniază faptul că Președintele, senatorii, deputații, avocații, notarii și executorii judecătorești nu vor mai putea fi cercetați și sancționați pentru fapte de corupție sau fapte similare, precum abuzul în serviciu sau luarea de mită. 

„De asemenea, inculpaţii trimişi în judecată, în calităţile sus menţionate, ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi puşi în libertate. Menţionăm că, pe rolul instanţelor de judecată se află în curs de judecare sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA”, se mai arată într-un comunicat al DNA.

Direcția mai subliniază faptul că, prin această modificare, legislația română „va intra în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat în 2002, respectiv 2004: Convenţia penală împotriva corupţiei a Consiliului Europei şi Convenţia ONU asupra corupţiei. Ambele Convenţii cer statelor părţi ca în incriminarea corupţiei să dea o definiţie cât mai cuprinzătoare categoriilor funcţionarilor. Concret, corupţia membrilor forurilor legiuitoare este în mod expres reglementată în aceste două Convenţii. Or, prin scoaterea acestor categorii din sfera de reglementare, România se va afla în situaţie de neconformitate şi cu standardele de cooperare judiciară internaţională, nemaifiind în măsură să execute cereri de asistenţă judiciară în materie penală cu referire la aceste categorii de persoane, atunci când se aplică regula dublei incriminări”.

Cât despre modificările aduse Codului Penal privind conflictul de interese, DNA consideră că aceste modificări restrâng în mod nejustificat aplicabilitatea conflictului de interese la anumite persoane care îndeplinesc un serviciu public.

„Astfel, de exemplu, primarii ies de sub incidenţa acestui articol şi, prin urmare, vor putea să acorde contracte finanţate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude”, mai explică DNA.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în acest moment, pe rolul instanţelor de judecată se află, pentru diferite infracţiuni, peste 100 de primari şi viceprimari, în cauze care au fost instrumentate de DNA.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor