Disertatie cu sabia la Muzeul de Arta Timisoara

De S.P.D.
Disertatie cu sabia la Muzeul de Arta Timisoara
© TION: Disertatie cu sabia la Muzeul de Arta Timisoara
Seppuku în Muzeul de Artă! Pentru a marca finalizarea studiilor de master, fotograful Florin Ianăș a făcut, în fața propriei creații vizuale despre ceremonia sacrificială cunoscută și ca hara-kiri, o demonstrație de iaido, arta vechilor samurai. Ineditul examen susținut la Palatul Baroc a impresionat comisia de profesori a Facultății de Arte a Universității de Vest.

Pentru că este perioada când absolvenții studiilor de licență și master își susțin disertațiile, dascălii facultății timișorene de arte se deplasează acolo unde discipolii lor au expuse lucrările, urmărind, adesea din picioare, neprotocolar, prezentările cu valoare de examen final. Și, dacă multe dintre aceste disertații sunt mici discursuri, adesea timide și stângace, ale absolvenților, marți după amiază comisia de examinare pentru masteranzi a avut parte de o pledoarie artistică întrutotul neobișnuită.

Pentru a-și prezenta creația fotografică susținută de teza intitulată ”Secunda albă”, realizată stilistic într-o ”epură răsturnată”, în ”alb pe alb” artistul fotograf Florin Ianăș le-a explicat imaginea expusă descompunând în secvențe ceremonia sacrificiului de onoare a epocii samurailor, seppuku. Îmbrăcat în hakama, juban și keikogi, veșminte japoneze, el le-a făcut dascălilor săi și o mică demonstrație de iaido, arătându-le cele mai importante elemente din această fascinantă artă a sabiei: Nuki tsuke – scoaterea katanei din teacă şi prima tăietură; Kiri Tsuke – a doua tăietură; Chiburi – scuturarea katanei de sânge; Noto – intoducerea în teacă.

Dealtfel, artistul este și conducătorului unicului club de arte marțiale din Timișoara în care se practică Iaido (”calea prezenţei mentale şi a acţiunii imediate”) și Kendo (scrimă japoneză). Creația sa fotografică despre seppuku este expusă la Muzeul de Artă Timișoara până în 20 iulie 2014.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor