Discriminarea copiilor cu dizabilitati este lege in parcurile din Timisoara

De Simona Popovici Donici
Reactualizat la:
33Comentarii
Discriminarea copiilor cu dizabilitati este lege in parcurile din Timisoara
Discriminarea copiilor cu dizabilitati este lege in parcurile din Timisoara
Timişoara este oraşul în care copiii cu dizabilităţi nu au voie să se joace în parcuri. Dacă în urma articolelor publicate  de www.tion.ro, inscripţiile care l-au şocat pe viceprimarul Dan Diaconu au fost şterse în decurs de o oră,  regula că „persoanelor cu handicap le este interzis să folosească echipamentele de joacă” rămâne bătută în cuie în multe alte  parcuri timişorene. Grupul Ceva de Spus, cel care a semnalat situaţia din Parcul Copiilor sesizează din nou Primăria Timişoara şi cere… curăţenie în parcuri, în ce priveşte panourile cu reguli discriminatorii.

Înainte de a învăţa alfabetul, copiii cu dizabilităţi învaţă o lecţie mai dură, mai crudă: n-au voie să se joace în parcurile  Timişoarei. Toboganele, leagănele, „ringhişpilul” sunt pentru ceilalţi prichindei. Ei, pentru că sunt altfel, au cel mult dreptul… să privească  joaca celorlaţi. Parcurile  nu sunt şi ale lor.

Grupul de autoreprezentanţi Ceva de Spus (CDS) şi părinţii copiilor cu dizabilităţi, care au protestat în Parcul Copiilor din Timişoara, salută decizia administraţiei locale de a elimina interdicţia discriminatorie din Parcul Copiilor şi intenţia declarată de a cumpăra echipamente de joacă speciale pentru copiii cu nevoi speciale. Reacţia autorităţilor şi efectul rapid pe care articolele publicate de  www.tion.ro l-a  generat, anume că Primăria a admis fără echivoc caracterul discriminatoriu al inscripţiei „Este interzisă utilizarea echipamentelor (de joacă, n.r.) de către copiii cu dizabilităţi”, şi-a asumat greşeala şi a şters imediat mesajul de pe toate panourile din Parcul Copiilor, i-a făcut pe protestatari să ia în serios bunele intenţii ale edililor. Aşa că mai mulţi membri CDS, unii dintre ei în cărucioare cu rotile, au decis să dea o raită prin parcurile Timişoarei dotate cu locuri de joacă  pentru copii, să vadă cum se respectă legea românească şi directivele europene privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în aceste spaţii publice.  Concluzia a fost una şocantă: discriminarea copiilor cu dizabilităţi este  lege în parcurile din Timişoara. Umilirea, excluderea persoanelor cu nevoie speciale încă din copilărie sunt consfinţite în scris. Parcul Carmen Sylva, Clăbucet, Prâslea cel Voinic,  sau parcul din zona Steaua, sunt doar câteva dintre cele în care există panouri cu textul „Este interzisă utilizarea echipamentelor de către persoane cu handicap”.

Decepţionaţi, oamenii care au aflat că nu se face, cu o floare sau cu un spray de vopsea albă,  primăvară în parcurile copiilor, au scris pe loc, în Parcul Carmen Sylva, o nouă sesizare, transmisă astăzi Primăriei Timişoara:

Grupul Ceva de Spus apreciază promptitudinea Primăriei Municipiului Timișoara cu care s-a intervenit în ștergerea instrucțiunilor discriminatorii privind interzicerea accesului copiilor cu dizabilități la echipamentele de joacă din Parcul Copiilor și salută intenția de a achiziționa și monta echipamente de joacă accesibile copiilor cu dizabilități.

De asemenea vă atragem atenția că discriminarea copiilor cu dizabilități continuă în alte locuri de joacă cum ar fi în parcurile: Carmen Sylva, Clăbucet, din zona Steaua, Prâslea cel Voinic, etc.

Cerem autorităților să fie consecvente în atitudinea legală și morală antidiscriminatorie și să elimine aceste inscripții din locurile publice de recreere din Timișoara. Parcurile Timișoarei aparțin întregii comunități, iar marginalizarea, excluderea şi umilirea persoanelor cu dizabilități prin astfel de inscripții este o atitudine nu doar ilegală, ci nedemnă de un oraș european.

“Sperăm că prin această nouă sesizare copiii cu dizabilități să nu mai fie discriminați în niciun parc din Timișoara”, a declarat Cătălin, membru al grupului Ceva de Spus.

“Ne dorim ca toate deciziile și acțiunile viitoare ale autorităților locale să fie în spiritul Convenției Onu privind drepturile persoanelor cu dizabilități și a Legii 448/2006 privind protecția persoanelor cu handicap. În același timp ne exprimăm intenția de a fi un partener de dialog deschis, vigilent  şi constructiv, fapt care să ducă la o îmbunătățire a calității vieții persoanelor cu dizabilități deoarece noi suntem cei afectați de deciziile autorităților și dorim ca pe viitor să fim consultați cu privire la toate problemele care afectează persoanele cu dizabilități. Vom monitoriza în continuare toate aspectele ce privesc actele de discriminare a persoanelor cu dizabilități și vom acționa pentru a stopa acest fenomen”, a concluzionat Sergiu, autoreprezentant Ceva de Spus.

Ceva de Spus este un grup mixt de autoreprezentanți, persoane cu dizabilități intelectuale și fizice care doresc să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora.

Viceprimarul Dan Diaconu, în coordonarea căruia se află Direcția de Mediu, deci și spațiile verzi din oraș, nu a putut fi contactat telefonic pentru a comenta situația expusă de Grupul Ceva de Spus.

Protest antidiscriminare, cu carucioare, in Parcul Copiilor din Timisoara

Copiii cu dizabilitati nu au voie sa se joace in Parcul Copiilor din Timisoara!33Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor