Dirijor si muzica din Coreea la Filarmonica Banatul din Timisoara

De S.P.D.
Dirijor si muzica din Coreea la Filarmonica Banatul din Timisoara
Un dirijor coreean format la şcoala rusă s-a aflat vineri seara la pupitrul orchestrei Filarmonicii Banatul. Geunwoo Lee şi-a exprimat exclusiv în ruseşte, la repetiţii, indicaţiile către orchestră şi a dirijat “Tablouri dintr-o expoziţie”, de Musorgski.

Originar din Coreea de Sud, Geunwoo Lee s-a şcolit la Conservatoarele Ceaikovski şi Rahmaninov din Rusia, apoi la Universitatea Chonnam din ţara natală. S-a aflat adesea la pupitrele orchestrelor naţional ruse din Kislovodsk, Irkutsk şi Tomsk, a fost în turneu în Coreea cu ochestra filarmonicii moscovite şi a reuşit să introducă în numeroase concerte din Rusia muzica tradiţională coreeană. Şi la Timişoara, după ce a dirijat într-o manieră surprinzătoare, în culori tari şi cu tempo-uri accentuate, Tablourile lui Musorgski, Geunwoo Lee a propus, la biss, o piesă coreeană compusă pentru orchestră.

În prima parte a concertului, pianistul Sorin Petrescu a oferit o memorabilă interpretare a Concertului nr. 2 în do minor de L. van Beethoven, o lucrare ca şi croită pentru fineţurile interpretului ei, apoi, la biss, o Nocturnă de Chopin şi Dansul focului, de Manuel de Falla, interpretate la nou pian Steinway al Filarmonicii Banatul.

Preţiosului instrument marca Steinway i se dedică următorul eveniment al Filarmonicii Banatul: concertul vocal -simfonic de joi, 26 ianuarie, de la ora 19, în sala Capitol, avându-i la conducerea muzicală pe ambii dirijori ai instituţiei, Gheorghe Costin şi Radu Popa. Alături de reputaţii pianişti timişoreni Manuela Iana Mihăilescu, Sorin Petrescu şi Dragoş Mihăilescu, solist al evenimentului va fi Liviu Holender, fiul celui care a deţine recordul de a fi fost cel mai longeviv directorul al Operei din Viena, ilustrul timişorean Ioan Holender. Programul muzical cuprinde Sonetul nr.104 după Petrarca de Fr.Liszt, Concertul pentru pian şi orchestră în la minor de R.Schumann, Concertul nr.2 în do minor de S.Rahmaninov şi Fantezia pentru pian, cor şi orchestra de L.van Beethoven. Intrarea la concert este liberă, a anunţat directorul Filarmonicii, Ioan Coriolan Gârboni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !