Dintii strambi ne dau dureri de cap

Dintii strambi ne dau dureri de cap
ADVERTORIAL. Aspectul inestetic, parodontopatia sau cariile multe sunt riscuri la care ne expunem, când avem dinţii strâmbi sau nealiniați corect. Aceștia sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme și obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ceea ce poate duce la dureri de cap, disfuncţii ATM şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui.


Ortodonția este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dento-maxilare: îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele două maxilare.

“Pe lângă problemele de ordin estetic, malpozițiile dentare (înghesuiri, dinți rotați, spații între dinți) asociate sau nu cu probleme scheletale (poziții nefavorabile ale oaselor maxilare) sunt cele care îi aduc pe pacienți la ortodont. Aceste situații îngreunează igienizarea corespunzătoare, de unde și riscul crescut de apariție a cariilor. Impactul alimentar în zonele cu spații între dinți, dificultatea în masticație în cazul ocluziei deschise (dinții frontali superiori și cei inferiori nu se ating în momentul “mușcăturii”, iar între ei rămâne un spatiu de cațiva milimetri sau mai mult), disfuncțiile articulației temporo-mandibulare, sunt doar câteva dintre problemele ce pot apărea din cauza anomaliilor dento-maxilare”, susține Flavia Agache, medic ortodont Team Dental Clinic.

Predispoziția genetică este un element definitoriu în apariția dinților strâmbi, motiv pentru care speacialistul recomandă ca primul consult ortodontic să fie făcut în jurul vârstei de 7 ani. Astfel, medicul poate observa la timp problemele de creștere a dentiției sau obiciurile vicioase: respirația orală, deglutiția infantilă, sugerea degetului la copii sau roaderea unghiilor. Toate acestea pot avea urmări nefavorabile în privința dezvoltării armonioase a aparatului dento-maxilar, care prin utilizarea aparatelor ortodontice funcționale (mobile) pot fi controlate și înlăturate

Orice consultație de specialitate este urmată de o serie de investigații pentru elaborarea unui diagnostic adecvat și a unui plan de tratament eficient în rezolvarea problemelor ortodontice.

“Dupa amprentă (“mulajul” dintilor), analiza radiografiilor și a fotografiilor prezintă pacientului opțiunile de tratament și tipurile de aparate ortodontice potrivite pentru cazul său. După alegerea aparatului corespunzător, se stabilește o programare pentru aplicarea acestuia, manopera nedureroasă. Timpul de tratament diferă de la caz la caz, dar la majoritatea pacienților variază între 6 și 24 de luni”, ne informează dr.Flavia Agache.

Fie că avem sau nu dinții strâmbi o consultație la medicul ortodont ne poate ajuta să corectăm alte probleme ale poziționării dentiției.