Deputat liberal, la trei ani de la Colectiv: Romania are trei centre pentru marii arsi, unul la Timisoara, dar fara dotari

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
Deputat liberal, la trei ani de la Colectiv: Romania are trei centre pentru marii arsi, unul la Timisoara, dar fara dotari
© foto: arhiva
Au trecut trei ani de la incendiul din Colectiv, în care 64 de oameni și-au pierdut viața. După tragedie, autoritățile au decis amenajarea a trei secții de mari arși, la Timișoara, Iași și Târgu Mureș, însă nici până în ziua de astăzi niciuna nu are dotările necesare, susține deputatul PNL de Timiș, Pavel Popescu. La Timișoara se fac improvizații pentru tratarea pacienților arși.

Parlamentarul liberal de Timiș atrage atenția că România joacă teatrul absurdului. După trei ani de la incendiul de la Colectiv, în urma căruia au murit 64 de tineri, autoritățile au construit trei centre de mari arși, în Timișoara, Iași și Târgu Mureș, însă niciuna nu este dotată corespunzător.

„Cu tristețe spun că la trei ani după acest accident, în România, oamenii care au ghinionul de a da de un accident în care devin mari arși, mor. Acesta este singurul deznodământ pe care un mare ars îl poate avea în România. În România nu există posibilitatea de a trata 30 de mari arși. Eu spun că niciun pacient de mare ars nu poate fi tratat. În România, chiar și de la Colectiv încoace, nu există nici măcar un pat care să trateze un pacient mare ars. Există saloane improvizate, bombe bacteriologice. Tristețea acestui lucru nu se oprește aici”, a declarat parlamentarul PNL.

Deputatul timișean susține că s-a implicat pentru a ajuta pacienți cu arsuri grave, pe care a fost nevoit să îi trimită pentru tratament în Europa.

„Ultima mare tragedie a fost cea a celor doi mineri de la Complexul Energetic Oltenia, pe care m-am implicat să-i transfer. A trebuie să ne implicăm în acest proces. Ieri (n.r. joi) am fost contactat de familia unei fetițe care a murit arsă de vie și al cărui tată a sărit în flăcări după ea și care este acum mare ars. Acest om așteaptă și el ajutorul nostru. În România au fost construite trei secții fizic, dar nu au fost dotate”, a explicat Pavel Popescu.

La Spitalul Județean din Timișoara există de doi ani o secție de mari arși, însă nu este folosită. Potrivit lui Pavel Popescu, au fost angajate aici 40 de persoane, s-au cumpărat ventilatoare, se plătește curent, dar degeaba, pentru că centrul nu este folosit.

„Secția trebuie îngrijită ca oricare altă secție, dar nu a avut parte de nici un pacient pentru că licitațiile care s-au făcut pentru cele trei secții construite la Iași, Târgu Mureș și Timișoara s-au făcut într-un mod incredibil. Ești în situația în care ai trei secții de arși degeaba. Nu știu de ce un ministru al Sănătății a luat decizia ca după Colectiv să se facă trei secții de arși. De ce România ar avea nevoie de atâtea când ea ar avea nevoie de una funcțională?”, a completat Popescu.

El spune că secțiile au fost dotate complet aiurea, una cu cabluri, alta cu monitoare și încă una cu paturi și îi acuză pe mai-marii de la București de incompetență.

maroarso

„Sunt trei secții goale cu aparatură împărțită în mod stupid. Este incredibil. Și oamenii mor. Asta nu mai este o discuție despre culoare politică, este o discuție despre incompetență și prostie, pentru că nimănui nu-i pasă. La Timișoara este prima secție construită la standarde europene care nu poate funcționa”, a mai spus Pavel Popescu.

În Timișoara, marii arși, adică pacienții care au arsuri pe mai mult de 50 la sută din suprafața corpului, sunt tratați la Casa Austria. Când vine un astfel de caz este eliberat un salon de trei-patru paturi și pacientul este dus acolo, pentru că acesta, conform normativelor, trebuie să stea singur în salon. Tot la Casa Austria s-a realizat, cu fonduri de la Consiliul Județean Timiș, un centru destinat special marilor arși, care nu este încă funcțional, pentru că nu este dotat încă cu aparatura medicală necesară. Centrul are trei saloane speciale destinate marilor arși și sală de operații.

Secția stă goală de la finalul anului 2016 pentru că nu a sosit încă toată aparatura de la Ministerul Sănătății. Consiliul Județean Timiș tocmai a lansat licitația pentru a realiza alte două saloane destinate marilor arși (într-un final secția va avea cinci astfel de saloane), dar nici acum nu a sosit toată aparatura de la Ministerul Sănătății pentru dotarea a măcar trei saloane din cinci și a blocului operator, pentru ca secția să funcționeze măcar la această capacitate…

„A început livrarea aparaturii, mai este în curs de organizare o licitație la Ministerul Sănătății și să sperăm că ritmul de livrare a aparaturii va fi cel puțin la fel în continuare, conform caietului de sarcini înaintat de spitalul județean. Licitația este a Ministerului Sănătății, știm că ea este în curs de desfășurare, cu bani de la Banca Mondială. Când va fi livrată ultima componentă a aparaturii centrul va deveni funcțional. În 2011 a fost sistat proiectul datorită necesității consolidării Casei Austria, după care în 2014-2015 s-a reluat procedura, iar din 2016 efectiv se lucrează la compartimentul de mari arși, care a fost finalizat în decembrie 2016 (cele trei saloane plus blocul operator). Acum, marii arși sunt tratați la Casa Austria. Acolo, pentru fiecare pacient cu arsuri grave trebuie să improvizăm, adică dintr-un salon de 3-4 paturi trebuie să facem un salon cu un pat, ca să acordăm condiții normale de îngrijire a pacienților cu arsuri”, a explicat, pentru tion.ro, Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Proiectul centrului de mari arși datează din 2009-2010.

Articole pe aceeași temă:

Trei saloane speciale destinate pacienților cu arsuri grave (mari arși) au fost construite în urmă cu aproape doi ani la Casa Austria din Timișoara, iar pe lângă acestea este disponibilă și o sală de operație. Se așteaptă însă aparatura necesară, pentru ca Secția de Mari Arși de la Casa Austria să f...

ergfgg5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor