Deputat de Timis: Cota de TVA de 0% pentru locuinte noi este fie o gainarie, fie un pas spre Romexit

De Roxana Deaconescu
28Comentarii
Deputat de Timis: Cota de TVA de 0% pentru locuinte noi este fie o gainarie, fie un pas spre Romexit
© Tion: Deputat de Timis: Cota de TVA de 0% pentru locuinte noi este fie o gainarie, fie un pas spre Romexit
Cota de TVA de zero la sută pentru locuințe noi nu este deloc o măsură socială. O spune un deputat de Timiș, care a încercat să explice ce ar însemna o asemenea schimbare pentru țara noastră. Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, susține că instituirea cotei de TVA de 0% pentru livrarea de locuințe noi este fie o găinărie, fie un pas spre Romexit.

Pirtea este de părere că prin instaurarea acestei măsuri se renunță la încă o sursă foarte importantă de venit la bugetul de stat.

Cota de TVA de 0% pentru livrarea de locuințe noi este departe de a fi o măsură socială. Este fie o măsură prin care se mută bani din bugetul statului în buzunarele unor dezvoltatori imobiliari și al celor mai avuți dintre români, fie o nouă încercare de fisurare a legăturii României cu Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, fie o găinărie, fie un pas spre Romexit”, a declarat deputatul de Timiș.

Măsura propusă de Guvernul PSD face parte din programul de guvernare al social democraților și are ca termen de implementare data de 1 martie.

Care sunt problemele cu această propunere? În primul rând, propunerea contravine legislației europene, mai exact Directivei 112/2006. Directivele, alături de Regulamente și Decizii sunt acte cu caracter obligatoriu pentru toate statele membre. De asemenea, deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene în materie de TVA sunt obligatorii. În privința TVA, Directiva lasă la aprecierea statelor membre nivelul cotelor pe care le aplică, însă cu unele restricții: cota standard nu poate fi mai mică de 15%, iar fiecare stat poate, opțional, să utilizeze una sau două cote reduse care nu pot fi mai mici de 5% și pot fi utilizate pentru o gamă restrânsă de bunuri și servicii, enunțată în Anexa III (art. 98). Între aceste bunuri și servicii se numără și «livrarea, construirea, renovarea și transformarea locuințelor, ca parte a politicii sociale»”, a explicat Pirtea.

Deputatul de Timiș spune că România a utilizat această opțiune, instituind o reducere a TVA, ca măsură socială: o cotă de TVA de 5% se aplică în cazurile în care cumpărătorul nu a mai achiziționat o locuință cu cota redusă de 5%, valoarea locuinței este de sub 450.000 de lei, aproape 100.000 de euro și suprafața utilă este sub 120 mp, iar terenul aferent sub 250 mp.

Dacă ne raportăm la puterea de cumpărare a românilor, această reducere este deja destul de generoasă, inclusiv pentru clasa de mijloc din România. Pe cine avantajează această nouă propunere? Desigur, unii nu vor mai plăti 5% TVA. În schimb, principalii câștigători sunt cei care vor să cumpere locuințe care pentru marea majoritate a românilor ar intra în categoria «de lux». Pentru aceștia, beneficiul este de 19%. Nu trebuie să omitem că România este țara din UE cu cele mai mari inegalități între săraci și bogați, potrivit unui raport al Comisiei Europene”, a mai ținut să precizeze Pirtea.

Deputatul PNL mai spune și că dispare prin implementarea acestei măsuri caracterul social al legii, propunerea având scopul de a crea o breșă, o fereastră de oportunitate din care bugetul statului are de pierdut, dar și scopul de a crea un conflict deschis între români și instituțiile UE, fiind de așteptat ca Uniunea Europeană să declanșeze procedura de infringemment asupra României.

Cota redusă de 0% ar putea fi aplicată numai în ipoteza obținerii în prealabil a unei derogări din partea Comisiei Europene, însă argumentul «politicii sociale» nu mai este valid, iar un alt alibi nu pare ușor de găsit. Pentru cei care se întreabă de ce avem nevoie de Uniunea Europeană, o să aduc rapid în discuție un argument: PACEA . Pentru cei care acest argument este insuficient, voi aminti că PIB-ul României a crescut cu 63% de la momentul aderării (2015 raportat la 2007), una dintre cele mai spectaculoase evoluții PIB din UE; în 2015, România a încasat de la UE 6,4 miliarde euro, în timp ce contribuția sa a fost de 1,4 miliarde. În fiecare an de apartenență la UE, balanța beneficii-contribuții a fost pozitivă și însemnată”, a conchis Marilen Pirtea.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor