Depozit de date moleculare si protectia mediului la UVT

De M.M.H.
Depozit date moleculare
Depozit date moleculare
Substanțele nocive vor fi identificate la nivel molecular în Timiș. O bază de date cu acest tip de substanțe din Timiș și Csongrad, Ungaria, va fi formată cu scopul de a proteja mediul. Locurile unde există ierbicide, detergenți etc. vor fi identificate prin GPS, iar locuitorii avertizați de efectele acestora.

Proiectul „Depozit complex de date moleculare pentru protecţia mediului” derulat de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara vizează realizarea unui depozit de date moleculare. Acesta poate fi utilizat în probleme de protecţia mediului, dar și în identificarea substanțelor nocive până la nivel molecular, precum şi localizarea lor în zona Timiș – Csongrad, Ungaria. „Cineva își spală mașina în râu. La două sute de metri o altă persoană bea apă din același râu și se poate îmbolnăvi. Prin acest proiect, noi le oferim oamenilor informații despre cum pot interveni să nu pățească nimic”, exemplică rolul proiectului Mădălin Bunoiu, cancelarul Facultății de Fizică. Substanțele sunt identificate la nivel de moleculă, iar locuitorilor din zonele unde există acestea le sunt prezentate metode de evitare a lor, dar și metode de protejare în cazul unui contact cu substanțele periculoase. Totodată, oamenii sunt sfătuiți și cu privire la felul în care pot proteja natura de efectele negative ale substanțelor nocive.

Mădălin Bunoiu spune că oamenii vor fi informați despre existența locurilor unde se află substanțe nocive. Deversări de ierbicide, detergenți și alte asemenea vor fi localizate prin GPS.

„Problemele ivite în protecţia mediului pot fi rezolvate doar prin abordări ştiinţifice complexe, multidisciplinare, profesioniste. Întrucât elaborarea unor asemenea proceduri reprezintă o serioasă provocare pentru specialiştii dintr-un singur domeniu, depozitul de date moleculare, interdisciplinar, propus spre dezvoltare, ar ajuta la completarea golului de informaţii existent”, a precizat cancelarul Facultății de Fizică din cadrul UVT. Depozitul de date va fi interconectat (poate prelua şi transmite date structurate) cu alte baze de date din Uniunea Europeană.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor