Decizie radicala a Inspectoratului Scolar in conflictul de la Loga: directoarea si directoarea adjuncta, destituite!

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
11Comentarii
Decizie radicala a Inspectoratului Scolar in conflictul de la Loga: directoarea si directoarea adjuncta, destituite!
© Decizie radicala a Inspectoratului Scolar in conflictul de la Loga (foto: arhiva)
Conflictul de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara a ajuns pe masa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Decizia inspectoratului este una radicală: directorul liceului, Mariea Ştefan, a fost destituit, la fel și adjuncta sa, Renata Boar. După ce săptămâna trecută profesorii de la acest liceu, 30 de cadre didactice din 45 titulare în şcoală, au semnat un memoriu prin care cer un mediu sănătos, nu unul ostil în şcoală, acum problema a fost discutată de reprezentanții IŞJ. Profesorii o acuză pe directoarea Mariea Ştefan că le vorbeşte urât, în timp ce conducătorul unităţii şcolare spune că aceste acuzaţii sunt false.

Surse apropiate situației spun că în locul celor două directoare au fost numite Gizela Fuioagă – director şi Simona Goşa – director-adjunct. De asemenea, Mariea Ştefan va fi numită directoare la Centrul de Excelenţă.

Dascălii au trimis un memoriu la Ministerul Educaţiei şi la Sindicatul „Spiru Haret”, care l-a dat mai departe Inspectoratului Şcolar Judeţean. Prin acest memoriu, profesorii cer o colaborare eficientă şi schimbarea atitudinii directoarei, acuzând-o pe Mariea Ştefan, directorul unităţii şcolare, că le vorbeşte urât şi îi umileşte. Mariea Ştefan spune că situaţia nu stă aşa.

Picătura care a umplut paharul a fost modificarea unor note de către o doamnă profesoară. Notele au fost îngroşate, în loc de a fi tăiate cu o linie și ştampilate, în catalog. Profesoarei i s-a dat calificativul nesatisfăcător de consiliul de administraţie, iar aceasta a contestat calificativul. O comisie formată din profesori a evaluat contestaţia şi i-au dat calificativul bine. Mariea Ştefan a spus că nu este corectă această decizie, dar nu o putea modifica.

Se pare că au avut loc mai multe clinciuri între directoare şi profesori ca urmare a situaţiei, iar gradul de suportabilitate a unor profesori a ajuns la maxim. Profesorii acuză directoarea că îi jigneşte şi că se comportă dictatorial, lucruri declarate false de Mariea Ştefan.

UPDATE. Mariea Ștefan acuză presiunea politică. Conducerea Inspectoratulul Școlar Timiș respinge acuzațiile.

„Întotdeauna ca să calmezi nişte lucruri trebuie să vezi care ar fi cauzele. Aici fiind vorba de un număr important de oameni, oameni serioşi, profesori de bază ai liceului, s-a ţinut seama de această chestiune, evident, 30 de oameni care şi-au asumat prin semnătură nemulţumirea. A trebuit găsită o soluţie de compromis care să mulţumească pe toată lumea, să nu creeze stări tensionate nici de o parte, nici de alta. Vechea echipă managerială a fost eliberată din funcţie, doamna fostă directoare va primi o altă responsabilitate. Probabil că adevărul e undeva la mijloc. S-a găsit această soluţie, de compromis, onorabilă, pentru toată lumea”, spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului Spiru Haret din Timiş, care a participat la Consiliul de Adminsitraţie de la IŞJ în calitate de observator.

La începutul acestui conflict, Mariea Ştefan spunea că presiunile vin şi din mediul politic.

„Aceasta este motivaţia – alianţa în jurul unei cauze injuste, incorecte şi lipsită de deontologie profesională şi a doua este cea a presiunilor care se fac asupra mea uneori explicit dinspre nivelul 2-3 al unui anumit partid politic. Nu au motive serioase, folosesc această situaţie şi presează. Ei m-au pus la zid, au încercat totul, iar eu nu sunt omul care să cedez acestui gen de presiuni, câtă vreme ştiu bine că mi-am făcut treaba şi datoria faţă de şcoala asta şi faţă de ei”, declara joi, 29 cotombrie, Mariea Ştefan, pentru TION.

Inspectorul şcolar general de Timiş spune că mediul politic nu a avut nicio implicare în acest conflict.

„Nu este adevărat. Dacă acel scandal a fost, a fost un scandal care viza două părţi – cea de management şi colegii noştri, dumneaei se raporta la nişte fapte şi nişte întâmplări în şcoală, iar colegii noştri se raportau la un mod defectuos de comunicare. De acolo şi până la a pune în spatele politicului lucrurile de genul acesta cred că nu este cazul. Nimeni nu m-a contactat şi cred că toţi au avut decenţa de a considera că este o problemă a noastră şi noi trebuie să o rezolvăm”, a spus inspectorul şcolar general de Timiş, Aura Danielescu

Articole pe aceeași temă:

Continua conflictul la Colegiul Loga. Profesor: Scoala nu merita sa aiba un director care se comporta asa

Situatie tensionata la o scoala din Timisoara. Profesorii se plang ca directorul le vorbeste urat11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor